Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa dolazi na Kubu

Papa i Castro raspravljat će o marksizmu i vjeri, a na Kubi je i Chavez...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. u ponedjeljak bi navečer trebao doputovati na Kubu, na kojoj će se suočiti s reakcijama na svoju subotnju izjavu da 'Kubanci trebaju odbaciti marksizam jer on više nema veze sa stvarnim svijetom'.

On će biti drugi Papa u povijesti koji posjećuje Kubu nakon što je 1998. tu otočnu državu pohodio Ivan Pavao II. Prije 14 godina, papa Wojtyla poručio je Kubancima da se otvore svijetu, pa će se i svijet otvoriti prema njima. Ta poruka vrijedi i danas, ali joj je Benedikt XVI. dodao i savjet da bi Kubanci trebali tražiti neki drugi model društvenog razvitka jer je onaj marksistički za današnje vrijeme prevladan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Chavez: Castro nema rak Slika nije dostupna Chavez: Castro noću obilazi zemlju

'Evidentno je da danas marksistička ideologija, onakva kakvom je bila zamišljena, više nije prikladna za današnjicu. Potrebno je pronaći novi model strpljivim i konstruktivnim traganjem. Želimo pripomoći duhu dijaloga i izbjeći traume te poduprijeti hod prema bratskom i pravednijem društvu', rekao je Benedikt XVI. Dakle, Papa dolazi na Kubu s porukom Kubancima da napuste marksističku ideologiju. Hoće li to utjecati na privatni susret Fidela Castra i Pape teško je predvidjeti jer su reakcije kubanskih političara mlake.

Tako je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez Papinu poruku ovako prokomentirao: 'Poštujemo sva mišljenja'. Režim koji je stvorio Fidel Castro temeljen na marksizmu odgovorio je bez polemika na papin prijedlog. Poštuju se, barem tako službeno priopćavaju, tuđa mišljenja, dok kubanske neistomišljenike zatvaraju. No, dobro je što se s tim duhom dočekuje papu.Benedikt XVI. će u Santiago de Cubu stići u ponedjeljak u 21 sat po europskom vremenu gdje će ga dočekati kubanski predsjednik Raul Castro, brat neprikosnovenog lidera.Isti dan papa će u tom drugom gradu po veličini održati misu, a u utorak će pohoditi marijansko svetište Vergine della Caridad del Cobre, zaštitnice Kube.

Dan kasnije Benedikt XVI. otputovat će u Havanu. Predviđen je i privatni susret pape s Fidelom Castrom. Još nije objavljeno kada i gdje će se sastati, a do susreta će doći samo bude li Fidel Castro za to zdravstveno sposoban.Susret s djecomU Meksiku se, pak, papa drugi dan boravka susreo s djecom na trgu u gradu Guanajuatu te im kazao da su u njegovu srcu i da se raduje što vidi njihova vedra lica. 'Vi ste znak nade za budućnost Meksika', kazao je Papa djeci, te im je izrazio svoju bliskost, pogotovu onima koji koji pate zbog nasilja i gladi. Na trgu se, uz ostalo, pjevala meksička pjesma 'Cielito lindo', s kojom se dočekalo Ivana Pavla II. 29 siječnja 1979. na njegovu prvom putovanju u tu srednjoameričku državu.

Tada još nisu bili uspostavljeni diplomatski odnosi između Meksika i Svete Stolice. Benedikt XVI. se sada dok hoda prvi put pripomaže štapom. Ima artrozu u desnoj nozi i teže hoda. Zbog toga odnedavno ulazi u baziliku sv. Petra na pokretnom postolju, a sada upotrebljava i štap.

Hoće li se i Chavez susresti s Papom?

Venezuleanski predsjednik Hugo Chavez u nedjelju je rekao da je počeo terapiju zračenjem na Kubi gdje bi se, nagađaju venezuleanski mediji, mogao sastati s papom Benediktom. Chavez se vratio na Kubu mjesec dana nakon što je tamo operirao zloćudan tumor. Zbog liječenja će izostati s političke pozornost upravo dok njegovi politički rivali pripremaju nacionalnu kampanju za izbore koji će se održati 7. listopada.

U telefonskom razgovoru za venezuelansku državnu televiziju Chavez je rekao da je obavio prvi od pet tretmana zračenjem. 'Ako Bog da, bit ću u Venezueli u četvrtak', najavio je Chavez. Chavezov povratak na Kubu podudara se s posjetom Pape toj zemlji a Venezuelance zaokuplja pomisao da bi Chavez, koji kaže da zbog bolesti duhovnije gleda na život, mogao biti primljen u privatnu audijenciju kod Pape.

Susret nije službeno potvrđen no venezuelanski novinar sklon oporbi Nelson Bocaranda je rekao da su mu njegovi izvori na Kubi i s visokih razina katoličke crkve rekli da je Papa prihvatio susresti se s Chavezom. 'Susret će biti strogo privatan, bez medija, a jedini koji će biti nazočni, uz Papu i Chaveza, mogle bi biti Castrove i Chavezove kćeri', napisao je Bocaranda u svojoj kolumni od nedjelje. (Agencija VLM/Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene