Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Carla del Ponte: Srbijanske vlasti bile 2003. spremne uhititi Mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti u Srbiji bile su krajem 2003. godine spremne uhititi Ratka Mladića, kako bi Bosna i Hercegovina zauzvrat povukla svoju tužbu za genocid protiv tadašnje Srbije i Crne Gore, prenosi beogradski "Blic" tvrdnju iz rukopisa knjige "Lov" bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte.

Srbijanske vlasti, prenosi list tvrdnje Del Ponte, namjeravale su krajem 2003. godine uhititi Ratka Mladića, kako bi sva krivica za genocid u Srebrenici mogla biti svaljena na njega kao "žrtvenog jarca", jer bi Beograd tako mogao uvjeriti BiH da odustane od tužbe pred Međunarodnim sudom pravde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Carli del Ponte zabranjeno predstavljanje knjige o ICTY-ju Slika nije dostupna Knjiga Carle del Ponte 'Lov: ja i ratni zločinci' podigla prašinu

Del Ponte, po pisanju lista, navodi da se tijekom njenoga posjeta Beogradu u listopadu 2003. godine, čiji su glavni ciljevi na početku bila pitanja uhićenja Mladića i proces protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, ubrzo pokazalo da je strategija Beograda da uhiti Mladića, koji bi zatim pred Haškim sudom odgovarao za genocid u BiH, a potom radi na uvjeravanju vlasti BiH na povlačenje tužbe protiv tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG).

Bivša haška tužiteljica, koja taj svoj posjet Beogradu opisuje kao "najneugodniji u svom mandatu", prenosi list, tada je razgovarala i s tadašnjim ministrom vanjskih poslova SCG Goranom Svilanovićem i njegovim pravnim savjetnikom Vladimirom Đerićem, kojega je Svilanović - kako prenosi list - "zadužio da spriječi da kompromitirajući dokazi o sudjelovanju Srbije u genocidu u Bosni i prisvajanju teritorija u Hrvatskoj stignu do Haškog suda i, prije svega, do Međunarodnog suda pravde".

Knjiga "Lov" bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, čije dijelove ovih dana prenose beogradski mediji, iz tiska bi trebala izaći oko 20. ožujka u Italiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene