Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cameron zatražio od parlamenta potporu zračnim udarima u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron zatražio je u srijedu od parlamenta da odobri britanske zračne udare protiv džihadista Islamske države u Siriji, nakon mjeseci natezanja oko toga hoće li dovoljno zastupnika oporbenih laburista poduprijeti tu akciju.

Očekuje se da će rasprava u parlamentu koji treba odlučiti o proširivanju borbe protiv IS-a trajati oko 10 sati te da će se glasovanje održati oko 23 sata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Velika Britanija već sudjeluje u bombardiranju položaja IS-a u Iraku, a zastupnici bi trebali odlučiti i hoće li se London uključiti i u Siriji u zračne napade koalicije pod vodstvom SAD-a.

"Prijetnja je vrlo realna", rekao je na početku rasprave Cameron. "Pitanje je sljedeće - radimo li s našim saveznicima kako bi razbili i uništili tu prijetnju i hoćemo li teroriste slijediti do njihovih uporišta gdje kuju zavjere o ubijanju britanskog stanovništva ili ćemo sjediti i čekati ih tu".

Cameron je kazao kako vjeruje da bi britanski zrakoplovi, koji gađaju IS u Iraku već više od godine dana, trebali gađati i njihove ciljeve u Siriji a ne prepustiti svoju sigurnost drugim zemljama. Nedavno je naglasio kako će proširenje zračne kampanje doprinijeti većoj sigurnosti Britanije. "Pogrešno je da Velika Britanija prepusti svoju sigurnost drugim zemljama i da očekuje da će zračne postrojbe drugih zemalja ponijeti teret i rizik napada na IS u Siriji kako bi se zaustavio terorizam ovdje u Britaniji", rekao je prošli tjedan u parlamentu.

VIZIJA BLISKOG ISTOKA Cameron širi napade na Siriju: 'Moramo djelovati!'

Premijer je zanijekao tvrdnje da će na taj način učiniti od svoje zemlje metu za terorističke napade. Naglasio je zastupnicima da je Velika Britanija već ionako cilj IS-a te da je jedini način da se tom odupre odmah poduzeti akcije.

U utorak je Cameron izjavio da je njegova vlada jednoglasna oko prijedloga zakona o zračnim udarima.

Napadi IS-a na Pariz 13. studenoga dali su poticaj Cameronu ali kritičari se pitanju bi li britanska akcija dala značajan doprinos međunarodnim naporima da se uništi ta džihadistička skupina.

Lider oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn optužio je Camerona da zemlju vodi u rat, ali se očekuje da će dio zastupnika oporbe također podržati zračne udare. "Premijer nije sposoban objasniti na koji bi način širenje udara i na Siriju - koju već bombardiraju SAD, Francuska, Rusija i druge sile - donijelo veći vojni doprinos", kaže on.

Ukoliko parlament odobri napade, oni bi mogli početi za nekoliko dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene