Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brno: Mesić o Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugoročno rješenje statusa Kosova jedno je od ključnih pitanja za trajnu stabilnost naših prostora i u interesu je svih da ono bude pravično i prihvatljivo za obje strane, izjavio je u subotu u Brnu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Plan posebnog izaslanika UN za Kosovo Marttija Ahtisaarija bitan je u pronalaženju konačnog rješenja koje će stvoriti povoljne uvjete za brži demokratski razvoj i na Kosovu i u Srbiji, istaknuo je Mesić drugog i završnog dana summita srednjeeuropskih predsjednika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova

Kosovo se nametnulo kao jedna od najvažnijih tema 14. sastanka na vrhu na kojem sudjeluje 15 čelnika zemalja srednje Europe. 

Predsjednik Mesić se u svome govoru osvrnuo na stanje u Srbiji i BiH. 

Rekao je da su Srpska radikalna stranka i njezin program opasni no nada se da će Srbija nakon posljednjih izbora održati demokratsko usmjerenje.

Stanje u BiH je ocijenio i dalje složenim i naglasio da ako se ne riješi dugoročno kvalitetno, može postati ozbiljan regionalni problem.

"Proces za stabilizaciju i pridruživanje donio je u regiju izuzetno povoljan vjetar. On zagovara individualni pristup no i obvezu regionalnog pristupa koji zemlje regije upućuje na međusobnu suradnju", zaključio je predsjednik Mesić na kraju govora na drugoj plenarnoj sjednici summita u Brnu.

Ranije u subotu Mesić se sastao sa slovačkim predsjednikom hrvatskog podrijetla Ivanom Gašparovićem koji je rekao da je Hrvatska sigurna iduća članica Europske unije i da ima potporu svih u EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene