Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanija je najveći špijun građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanci su pod najvećim udarom špijuniranja od strane svojih političkih čelnika od bilo kojeg drugog naroda u slobodnom svijetu, piše The Sunday Times.

Velike i precizne baze podataka te sustavi nadzora toliko su ojačali da navike, kretanje i ostali oblici slobodnog života građanina stalno budno prate video kamere i drugi sustavi nadzora.

Richard Thomas, koji je nadgledao sastavljanje službenog izvještaja u kojem je donesena takva ocjena, izražava brigu da se Britanija pretvorila u zemlju u kojoj se društvo sistematski nadgleda.

- Mnoge od tih aktivnosti su poslovi sigurnosti javnog sektora i građani ne mogu birati žele li ili ne biti dio toga. Ljude se stalno nadgleda i njihovi se životi bilježe na trakama, a da oni toga uopće nisu svjesni, kaže Thomas.

- Oni, na primjer, nemaju pojma da se bilježi i čuva podatak o svakom web siteu koji neka osoba posjeti. Ne shvaćaju da će, kad se uvedu osobne iskaznice, postati moguće prikupljati točnije podatke o kretanju svakog pojedinog građanina, kao i da će biti moguće zabilježiti svaki posao za koji im treba pomoć, ili su za to nadležne, javne ustanove, dodao je.


U izviješću tako stoji da je svaki prosječni Britanac snimljen nadzornom kamerom oko 300 puta dnevno. Britanija, naime, ima po jednu kameru na 14 stanovnika, što je najviše u svijetu.
 
No, to je samo dio široke palete mogućnosti koje je razvoj sofisticirane tehnologije dao na raspolaganje državnom aparatu da špijunira vlastite građane.
 
Nije stvar samo u tome da se krši pravo ljudi na privatnost, smatra Thomas, nego je takvo stanje i opasno. Primjerice, već se više puta pokazalo da postoji opasnost da se tako dobivene informacije krivo protumače ili da budu posve netočne. A kada se na temelju takvih "saznanja" krene u daljnju akciju, lako može doći do nepopravljivih posljedica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene