Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanci su pod najvećim udarom špijuniranja od strane svojih političkih čelnika od bilo kojeg drugog naroda u slobodnom svijetu, piše The Sunday Times.


Velike i precizne baze podataka te sustavi nadzora toliko su ojačali da navike, kretanje i ostali oblici slobodnog života građanina stalno budno prate video kamere i drugi sustavi nadzora.

Richard Thomas, koji je nadgledao sastavljanje službenog izvještaja u kojem je donesena takva ocjena, izražava brigu da se Britanija pretvorila u zemlju u kojoj se društvo sistematski nadgleda.

- Mnoge od tih aktivnosti su poslovi sigurnosti javnog sektora i građani ne mogu birati žele li ili ne biti dio toga. Ljude se stalno nadgleda i njihovi se životi bilježe na trakama, a da oni toga uopće nisu svjesni, kaže Thomas.

- Oni, na primjer, nemaju pojma da se bilježi i čuva podatak o svakom web siteu koji neka osoba posjeti. Ne shvaćaju da će, kad se uvedu osobne iskaznice, postati moguće prikupljati točnije podatke o kretanju svakog pojedinog građanina, kao i da će biti moguće zabilježiti svaki posao za koji im treba pomoć, ili su za to nadležne, javne ustanove, dodao je.


U izviješću tako stoji da je svaki prosječni Britanac snimljen nadzornom kamerom oko 300 puta dnevno. Britanija, naime, ima po jednu kameru na 14 stanovnika, što je najviše u svijetu.
 
No, to je samo dio široke palete mogućnosti koje je razvoj sofisticirane tehnologije dao na raspolaganje državnom aparatu da špijunira vlastite građane.
 
Nije stvar samo u tome da se krši pravo ljudi na privatnost, smatra Thomas, nego je takvo stanje i opasno. Primjerice, već se više puta pokazalo da postoji opasnost da se tako dobivene informacije krivo protumače ili da budu posve netočne. A kada se na temelju takvih "saznanja" krene u daljnju akciju, lako može doći do nepopravljivih posljedica.