Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trenutak za povijest

Čudo na Badnjak za sve građane Velike Britanije: Brexit saga napokon završena, postignut konačan dogovor s EU-om

Razgovori između Europske unije i Velike Britanije o Brexitu i nastavku trgovinskih odnosa nakon izlaska Britanije iz Unije nastavljeni su tijekom noći, a konačan dogovor na dvije tisuće stranica danas je donesen.

Pregovarači u Bruxellesu finalizirali su detalje i završne uzance dogovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Kako doznaju mediji, riješene su najveće prepreke o kojima se mjesecima govori kao o kamenu spoticanja pri postizanju dogovora. Premijer Boris Johnson nakon cjelonoćnih pregovora danas će na koferenciji za novinare potvrditi da je dogovor postignut.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Brexit - 2 Nikako da se dogovore Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

Nakon razgovora dvaju čelnika, očekuje se i konferencija za medije kasnije tijekom dana. Do sada su održana četiri razgovora među dvoje lidera, a današnji, peti, bit će najvjerojatnije onaj u kojemu se i službeno završava saga vezana za Brexit.

Dogovoreno je kako će novi sporazum biti uspostavljen izvan pravosudnih tijela EU-a te će se eventualne nesuglasice rješavati na međunarodnim sudovima. Dogovoreno je i kako će se detalji o svemu što ne bude navedeno u sporazumu morati riješiti unutar sljedećih pet godina.

Trebao je biti objavljen već jučer

Objava konačnog sporazuma očekivala se još jučer, no ipak su održani dodatni pregovori tijekom cijele noći, potvrdio je glasnogovornik EK-a Eric Mamer.

Dokument ima oko dvije tisuće stranica. I Europskoj uniji i Velikoj Britaniji nakon objave sporazuma ostaje još tjedan dana do finalnoga roka da potvrde ugovor u svojim parlamentima.

Dogovor će ukloniti mogućnost uvođenja međusobnih poreznih tarifa i nameta na uvoz i izvoz koji je mogao iznimno loše utjecati na povećanje cijena. Izbjeći će se i uvođenje strogih graničnih kontrola koje bi potencijalno bile zapreka jačem turističkom prometu.

Tehnikalije za kraj pregovora

Vjeruje se kako je završna zapreka u ugovoru bila tehnikalija. Naime, u dogovoru o izlovu ribe i podjeli vodnih teritorija moralo se specificirati sve vrste ribe koje se smiju izlovljavati. Britanci su željeli dobiti dozvole za lov više ribe iz svojih voda nego što su to smjeli do sada prema europskim zakonima.

No EU je želio zadržati veće ovlasti izlova ribe u britanskim vodama koje omogućuju jaču tržišnu poziciju Španjolskoj i Francuskoj, prenosi BBC.

Dok su se pregovori produljivali s dana, na večer, preko noći, pa sve do ranog jutra, u jednom trenutku novinari su zabilježili i dostavljače koji su donosili pizze za pregovarače i visoke dužnosnike.

Najveći problemi koji preostaju jesu problem objave pojednostavljenog dokumenta građanima te činjenica da sve zemlje EU-a moraju izglasati dogovor, što će se događati retroaktivno tijekom slijedeće godine. Također, Velika Britanija ima obvezu izglasati dogovor u parlamentu do kraja ove godine, a već je izglasano da neće biti nikakvih produljenja rokova.

Na Badnjak postignut dogovor

Tjedan dana prije kraja prijelaznog razdoblja, povijesni sporazum o budućem trgovinskom i sigurnosnom odnosu Ujedinjenog Kraljevstva s Europskom unijom je postignut.

Ministar Boris Johnson uskoro će održati konferenciju za novinare gdje će objaviti završetak dogovora. Također, na jednoj je društvenoj mreži objavio fotografiju s opisom da je dogovor postignut.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene