Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne prihvaćam pritvor'

Breiviku produljen pritvor do početka suđenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desničarski ekstremist Anders Behring Breivik, počinitelj krvavih napada 22. srpnja u Norveškoj, ostat će u pritvoru do početka suđenja 16. travnja, odlučio je sud u Oslu.

Na ročištu je 32-godišnji ekstremist zahtijevao da bude odmah pušten na slobodu jer je djelovao u cilju obrane norveškog naroda.

‘Ne prihvaćam pritvor. Tražim da odmah budem oslobođen’, rekao je Behring Breivik koji je u sudnicu ušao uz pozdrav upućen krajnjoj desnici.

Protivnik multikulturalizma i ‘muslimanske invazije’ na Europu, Behring Breivik je iz vatrenog oružja pucao po kampu mladih laburista na otoku Utoeya 22. srpnja, a prije toga aktivirao je bombu blizu sjedišta norveške vlade. Počinitelj najvećeg pokolja nakon Drugoga svjetskog rata u Norveškoj Breivik je ubio 77 osoba, među kojima najviše mladih.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić ex. Rimac Udarac za obranu Visoki kazneni sud o slučaju Josipe Pleslić: "Obrana je imala vremena iznijeti svoje argumente" Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja"

>> Norveški krvnik: 'Bilo mi je jednostavnije napasti na Utoeyi nego ubijati novinare'

U prvoj psihijatrijskoj analizi sudski vještaci dijagnosticirali su da Breivik boluje od paranoidne shizofrenije i da kao neuračunljiv ne može biti sudski odgovoran. No sud je naredio drugo vještačenje kojega se rezultati očekuju 10. travnja.

Sud u Oslu treba na kraju odlučiti hoće li Breiviku suditi ili će završiti u psihijatrijskoj ustanovi. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene