Obavijesti Video Pretražite Navigacija
genocid u srebrenici

Pantovčak tvrdi da Milanović nije izazvao diplomatski skandal: "To je laž..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bošnjački političari, vjerske organizacije i nevladine udruge obrušile su se u srijedu na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog toga što je navodno rekao da u Srebrenici nije bilo genocida, što je predsjednikov ured odbacio kao "laž".

"To je laž, a laži ne želimo komentirati", odgovorio je Hini predsjednikov ured o navodnoj izjavi predsjednika Zorana Milanovića na sastanku Procesa Brdo-Brijuni prošloga vikenda u Brdu kod Kranja.

Prethodno su neki srbijanski i mediji u BiH, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je Milanović na ručku sa sudionicima regionalnog samita u Sloveniji nedavno rekao da "postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid" nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Nakon pada zaštićene UN-ove zove Srebrenice srpske snage su pobile više od 8000 bošnjačkih muškaraca i mladića. Taj je zločin u više presuda međunarodnih sudova okarakteriziran kao genocid.

Prije nego što je Pantovčak reagirao, mnogi su u BiH burno reagirali na ono što se pripisalo Milanoviću.

Islamska zajednica u BiH je navela kako je negiranje genocida uvreda za žrtve, a ponajprije majke Srebrenice te predstavlja potporu "počiniteljima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine".

Zabrinjavajućim su ocijenili da je negiranje genocida u Srebrenici dosad dolazilo samo iz srpskih nacionalističkih krugova, koji su za njega odgovorni i koji nastoje sačuvati rezultate zločina.

"Zabrinjavajuća pojava je da sada otvoreno negiranje genocida dolazi i od predsjednika jedne države koja je članica EU, naročito kada znamo da je ona bila jedna od strana u međunarodnom oružanom sukobu i da je imala ulogu u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji BiH", navodi se u priopćenju Islamske zajednice.

Milanovića zasuli uvredama

Udruga "Majke enklave Srebrenica i Žepa" u otvorenom pismu Milanoviću navodi kako je žalosno da ''vrijeđa žrtve genocida i majke Srebrenice'' i da zbog toga više nije dobrodošao u Srebrenicu.

"Poruke koje sada šaljete u 21. stoljeću, kada je sva civilizacija osudila genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, govori da ste nacionalist i nedorastao političar u današnjoj Europi", navodi udruga.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić govori o Milanoviću kao "političkom frankenštajnu, licemjeru i osobi niskih moralnih i ljudskih kvaliteta čije se kočijaško političko djelovanje odigrava u trokutu makijavelizma, bosnofobije i islamofobije".

Pročitajte i ovo Ilustracija Dodik neće poštivati odluku Ustavni sud BiH odlučio: Za nijekanje genocida u Srebrenici i do 5 godina zatvora

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPETOSTI U BIH Lokalni mediji izvijestili o potezu Srba uoči komemoracije u Srebrenici

"Milanovića poslije ovakve ultranacionalističke i nihilističke izjave jednostavno treba prezreti, institucionalno i personalno. I trajno", rekao je Zvizdić u priopćenju.

Ravnatelj Memorijalnog centra Potočari Srebrenica Emir Suljagić na Twitteru je psovao majku Milanoviću i rekao da upravo zbog takvih istupa nikada neće dopustiti izmjenu izbornog zakona u BiH koji traže službeni Zagreb i bosanskohercegovački Hrvati kako bi se spriječilo da ih na izborima u listopadu preglasaju brojniji Bošnjaci.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene