Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon prosvjeda

SOA o ekstremističkim skupinama: "Najveći rizik za radikalizaciju predstavljaju..."

Nakon uhićenja maloljetnika na subotnjem prosvjedu osumnjičenog za pokušaj terorizma i izjave premijera Andreja Plenkovića kako postoje paramilitarne skupine koje silom žele rušiti Vladu, na upit Dnevnika Nove TV odgovorila je SOA.

Rekli su da ekstremizam u Hrvatskoj nema velik broj sljedbenika, ali da jača u vrijeme pandemije koja je postala izvor teorija zavjere i radikalizacije, ali i umrežavanja ekstremista.

Najveći rizik za radikalizaciju predstavljaju psihički nestabilne osobe. Podsjetili su i na napad na Markov trg prije dvije godine.

"Ovakav napad povećava rizik dodatne radikalizacije pojedinaca i skupina, posebice u kombinaciji s ekstremističkom propagandom preko interneta i društvenih mreža.

Pročitajte i ovo Krešimir Mamić - 2 Radikalizacija društva Šef Odjela za terorizam MUP-a za Dnevnik Nove TV otkrio koliko je tijekom ove i prošle godine podneseno kaznenih prijava zbog djela povezanih s terorizmom

Pročitajte i ovo Ilustracija Ogledalo svijeta Sve više špijunaža, kriminala i terorizma: Šef SOA-e otkrio što je ključno u zaštiti

U tom smislu, podsjećamo da su pojedine osobe legitimne javne skupove i prosvjede zlorabili za slanje ekstremističkih poruka, a neke od njih je Državno odvjetništvo optužilo za poticanje na terorizam i nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj.

Zbog svega navedenoga, ekstremističko organiziranje i djelovanje predstavlja jedan od prioriteta u radu SOA-e", poručili su.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene