Demilitarizirana zona, južnokorejski vojnici (Foto: AFP)
Demilitarizirana zona, južnokorejski vojnici (Foto: AFP) Foto: Afp

Južnokorejski kirurzi spašavaju život sjevernokorejskom prebjegu koji je na Jug pobjegao pretrčavši demilitariziranu zonu te je pritom ranjen s čak pet hitaca. Tijekom operacije otkrili su dosad nepoznatog parazita u njegovom abdomenu.


Ranjeni sjevernokorejski prebjeg, čiji identitet nije otkriven, nalazi se u kritičnom stanju nakon dvije runde operativnih zahvata koji su trajali po nekoliko sati, izvijestio je južnokorejski Korea Biomedical Review.

Vezani članci Vojna parada u Sjevernoj Koreji - 1 Posebna jedinica za borbu protiv COVID-a? Zaštitna odjela i maske za vojnu paradu u Sjevernoj Koreji Sjevernokorejski vojnik (Arhiva: AFP) Incident na granici dviju Koreja: Sjevernokorejski vojnik ranjen u bijegu na jug

"Mučimo se s liječenjem pacijenta, jer smo pronašli velik broj parazita u vojnikovom trbuhu, koji napadaju i jedu ranjena područja", rekao je Lee Guk Jong, jedan od kirurga.

Lee ističe kako otkriće nepoznatog parazita oporavak pacijenta dovodi u pitanje te nevjerojatno komplicira sam postupak liječenja. Navedeni kirurg pojašnjava kako ta vrsta parazita dosad nije viđena u Južnoj Koreji, a zasad ostaje nepoznato postoji li taj parazit u bilo kojem drugom dijelu svijeta.

Sjevernokorejski prebjezi često imaju parazite u sebi, nakon što završe na liječničkom pregledu u Južnoj Koreji, a kod jedne žene zabilježeno je čak 30 vrsta oblića (crijevnih parazita). Lee ističe da su crijevni paraziti problem kod većine sjevernokorejskih prebjega, no napominje da to ipak ne mora davati sliku cjelokupne sjevernokorejske populacije.

Slučaj ovog sjevernokorejskog prebjega odskače od drugih, jer mu je pri ranjavanju oštećeno tanko crijevo pa je trbušna šupljina bila kontaminirana fekalijama i nepoznatim parazitom.

"Zadesilo ga je sve što ga može zadesiti. Izgledno je da će njegova prognoza biti još i gora od uobičajenih pacijenata s takvim ranama, a on se nalazi i u stanju šoka induciranog teškim krvarenjem pa očekujemo još dodatnih komplikacija", zaključio je Lee.