Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vide ih kao opasnost za režim

VIDEO Maloljetnici osuđeni zbog gledanja serija: "Ako te uhvate da to gledaš, upucat će te"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Dvojica maloljetnika u Sjevernoj Koreji uhićena su i na javnome suđenju osuđena na 12 godina teškog fizičkog rada zbog gledanja južnokorejskih serija. Zbog strogog režima te teških uvjeta života ponovo se povećao broj prebjega.

Dvojicu maloljetnika Sjeverna Koreja na javnome je suđenju osudila na 12 godina fizičkog rada jer su gledali korejske serije, prikazuje to rijetka snimka koju je BBC-u poslala tvrtka South and North Development (Sand), istraživački institut koji surađuje s prebjezima iz Sjeverne Koreje.

Snimka, koja je vjerojatno snimljena 2022. godine, prikazuje dvojicu 16-godišnjaka koje pred stotine drugih učenika na stadionu dvojica uniformiranih policajaca dovode pred sud. 

 

Na izvornoj snimci može se čuti naratorski glas koji ponavlja državnu propagandu o tome kako se "režim pokvarene marionete proširio i na tinejdžere", objavio je BBC.

Video je, navodno, bio distribuiran Sjevernom Korejom kako bi se ljude upozorilo da ne gledaju "dekadentne snimke".

Pročitajte i ovo Ilustracija 5,7 po Richteru Snažan potres pogodio Kolumbiju: “Bilo je prilično glasno, jako se treslo. Pod je stvarao zvuk dok se pomicao“

Zabrane i visoke kazne

Zabavni južnokorejski programi i sadržaji u Sjevernoj su Koreji zabranjeni.

Pyongyang je 2020. odlučio da će gledanje i širenje zabavnog sadržaja njihovih susjeda biti kažnjivo smrću, dok bi prijašnjih godina zbog konzumiranja tog sadažaja maloljetnici završavali u radnim logorima. Kazne su trajale do pet godina. 

"Ako te uhvate da gledaš američke serije, možeš se izvući uz podmićivanje. Ali ako te uhvate da gledaš južnokorejsku dramu, upucat će te", rekao je sjevernokorejski prebjeg za korejski BBC u četvrtak. 

"Za sjevernokorejski narod, južnokorejske drame su poput droge koja im pomaže da zaborave svoju tešku stvarnost", dodao je prebjeg.

"U Sjevernoj Koreji nas uče da je život u Južnoj Koreji mnogo gori nego kod nas. Ali kada gledamo korejske serije, shvatimo da je to u potpunosti drugačiji svijet. Čini se da su naše vlasti zbog toga oprezne", podijelila je jedna mlada žena koja je prebjegla.

Sjeverna Koreja širenje južnokorejskih drama i pop-glazbe vidi kao opasnost za svoju ideologiju, zaključio je izvršni direktor Sanda. 

Povećao se broj prebjega

Zato vjerojatno i ne čudi da se u 2023. broj prebjega gotovo utrostručio u odnosu na prethodne dvije godine.

Iako se ne radi o rekordnim brojevima koji su zabilježeni 2019. godine, kada je iz Sjeverne u Južnu Koreju prebjeglo više od tisuću ljudi, brojke su se ponovo počele povećavati, objavio je CNN.

Tako je prošle godine južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje zabilježilo da je u Južnu Koreju ušlo 196 prebjega, stoji u izvješću objavljenom u četvrtak. Više od polovice bili su mladi ljudi u 20-im i 30-im godinama, a više od 80 posto bile su žene i djevojke.

Za usporedbu, tijekom 2021. u Južnu Koreju ušlo je 63 prebjega, a 2022. njih 67.

Pročitajte i ovo Ilustracija brojke u Hrvatskoj Zašto ne cijepimo djecu protiv raka? "Mladi su educirani, ali roditelji nisu dovoljno osviješteni"

Prema podacima Ministarstva, većina prebjega otišla je iz Sjeverne Koreje prije nekoliko godina te su tek prošle odlučili doći u Južnu Koreju.

Također su najavili da bi se broj prebjega koji dolazi u Južnu Koreju mogao početi povećavati ako Sjeverna Koreja odluči popustiti kontrole na granici s Kinom. 

Prebjezi iz visokog društva

Ministarstvo je također otkrilo da je otprilike desetero pripadnika visoke klase, koji žive u znatnije ugodnijim uvjetima nego ostali, s pristupom teretanama, kinima, kavi te čak mobitelima, također prebjeglo iz Sjeverne Koreje, što je najveći broj od 2017. 

U tu skupinu uključeni su "diplomati, drugi službenici i studenti koji su otišli studirati izvan zemlje".

Najčešći razlog odlaska bilo je neslaganje s režimom čelnika Kim Jong Una te nestašica hrane i glad s kojima se Sjeverna Koreja suočava.

Ako ih se uhvati te budu deportirani natrag u Sjevenu Koreju, prebjezi su suočeni s mučenjem, seksualnim nasiljem te zatvorskim kaznama u političkim logorima. U najtežim slučajevima može doći i do smaknuća, tvrde aktivisti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene