Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši SS-ovac

DOČEKAO JE ANNU FRANK Bolničar pred sudom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje bivšem bolničaru iz Auschwitza Hubertu Zafki (95), koji je bio na dužnosti kada je u taj zloglasni logor stigao konvoj s Annom Frank, počinje 29. veljače, objavio je glasnogovornik suda.

Hubert Zafke će pred sudom u Neubrandenburgu odgovarati za sudioništvo u ubojstvu najmanje 3.681 židovskog muškarca, žena i djece, koji su otrovani plinom po dolasku u logor Auschwitz u jesen 1944.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna suprug fotografirao Turistkinja pozirala s podignutom desnicom u Auschwitzu, privela ju policija Slika nije dostupna EPILOG VELIKE ISTRAGE Razriješen jedan od najvećih misterija u 2. svjetskom ratu: Napokon je otkriveno tko je nacistima izdao Annu Frank?

Sud je u lipnju 2015. prvotno odbio otvoriti suđenje zbog pogoršanog zdravstvenog stanja optuženika. Međutim, u međuvremenu je utvrđeno da bivši SS-ovac nije potpuno nemoćan za suđenje.

Optužba protiv Zafkea odnosi se na 14 konvoja koji su stigli u Auschwitz između 15. kolovoza i 14. rujna 1944. iz Lyona, Trsta, Mauthausena, Beča, Westerbroka i drugih mjesta.

Jednim od tih konvoja u logor je stigla Anna Frank i njezina obitelj. Annina majka umrla je od iznemoglosti u Auschwitzu, a Anna i njezina mlađa sestra Margot premještene su u Bergen-Belsen gdje su umrle u proljeće 1945., nedugo uoči dolazak britanskih snaga koje su oslobodile logor. Jedni član obitelji koji je preživio holokaust je otac Otto.

U Njemačkoj se vodi još desetak procesa protiv bivših SS-ovaca, a prije nekoliko mjeseci na četiri godine zatvora osuđen je Oskar Froening, bivši računovođa iz Auschwitza.

U veljači će početi suđenje i Reinholdu Hanningu (93) bivšem čuvaru iz tog logora.

Ti procesi održavaju želju Njemačke da procesuira "sve do zadnjeg" zločinca iz Trećeg Reicha, nakon desetljeća rijetkih suđenja, ocjenjuje agencija AFP. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene