Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odlazeći britanski premijer Tony Blair postat će mirovni izaslanik za Bliski istok, odgovoran za pripremu pregovora između Palestinaca i Izraela, prenose u utorak britanski mediji.


Uloga 54-godišnjeg britanskog čelnika, koji bi u srijedu trebao odstupiti s premijerskog položaja, bit će poznata kasnije u utorak nakon sastanka tzv. Bliskoistočnog kvarteta u Jeruzalemu, pišu listovi Guardian i Times.

Vezani članci Slika nije dostupna Novinar htio uhititi Blaira Slika nije dostupna Tony Blair tvrdi da nije lagao o Iraku

Njegov posao bit će, među ostalim, suradnja s Palestincima na području sigurnosti, gospodarstvu i državnoj upravi.

Blair će imati ured u Jeruzalemu i vjerojatno još jedan na Zapadnoj obali kao posebni predstavnik Bliskoistočnog kvarteta kojeg čine UN, Sjedinjene Države, Europska unija i Rusija.

Ta ideja rodila se tijekom razgovora Blaira s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom koji ju je potom predložio UN-u.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon to je zdušno podržao, a Washington je u ponedjeljak navečer objavio da je uložio "golemi trud" kako bi Blairu osigurao tu dužnost, piše Guardian.

No, mediji navode da su Rusija i neke članice EU-a bile skeptične prema toj ideji imajući na umu da je Blair čvrsto podupirao američku politiku u Iraku i na Bliskom istoku.