Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blair postaje mirovni izaslanik za Bliski istok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlazeći britanski premijer Tony Blair postat će mirovni izaslanik za Bliski istok, odgovoran za pripremu pregovora između Palestinaca i Izraela, prenose u utorak britanski mediji.

Uloga 54-godišnjeg britanskog čelnika, koji bi u srijedu trebao odstupiti s premijerskog položaja, bit će poznata kasnije u utorak nakon sastanka tzv. Bliskoistočnog kvarteta u Jeruzalemu, pišu listovi Guardian i Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Duhovi rata Novinar htio uhititi Blaira Slika nije dostupna Ne osjeća nikakvo žaljenje Tony Blair tvrdi da nije lagao o Iraku

Njegov posao bit će, među ostalim, suradnja s Palestincima na području sigurnosti, gospodarstvu i državnoj upravi.

Blair će imati ured u Jeruzalemu i vjerojatno još jedan na Zapadnoj obali kao posebni predstavnik Bliskoistočnog kvarteta kojeg čine UN, Sjedinjene Države, Europska unija i Rusija.

Ta ideja rodila se tijekom razgovora Blaira s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom koji ju je potom predložio UN-u.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon to je zdušno podržao, a Washington je u ponedjeljak navečer objavio da je uložio "golemi trud" kako bi Blairu osigurao tu dužnost, piše Guardian.

No, mediji navode da su Rusija i neke članice EU-a bile skeptične prema toj ideji imajući na umu da je Blair čvrsto podupirao američku politiku u Iraku i na Bliskom istoku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene