Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ga progutala crna rupa!

Bizarni objekt u Mliječnoj stazi ipak nije nakupina plinova, već...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su već godinama zbunjeni bizarnim objektom u središtu Mliječne staze za kojeg su vjerovali da je hidrogenski plin kojeg guta ogromna crna rupa.

Proučavajući bizarni objekt u središtu Mliječne staze tijekom njegove najveće blizini crnoj rupi, ovog ljeta, znanstvenici s UCLA-a do korak su rješenja. Vjeruju da su riješili zagonetku objekta poznatog kao G2, piše Eurekalert.com.

Pročitajte i ovo Radovi u Karlovcu - 1 Muke po obnovi Pucaju zgrade, poplava u podrumu, problemi s pitkom vodom... Stanari Zvijezde su očajni, gradonačelnik im poručio: ''Svi smo dio problema i rješenja'' Radovi u Karlovcu - 1 Zvijezda u problemima Zbog radova dovedeni su na prosjački štap: ''Egzistencija mi je dovedena ne do ruba, nego preko njega''

Tim koji je predvodila Andrea Ghez, profesorica astronomije na UCLA-u, odlučna je u tome da je G2 najvjerojatnije par binarnih zvijezda koje se nalaze u orbiti crne rupe i koje su se spojile u jednu veliku zvijezdu ogrnutom plinom i prašinom. Njezine kretnje diktira snažna gravitacija crne rupe, stoji u istraživanje objavljenom u magazinu Astrophysical Journal Letters.

Astronomi su izračunali da ako je G2 bio hidrogenski oblak, razderala bi ga crna rupa, a da bi rezultat toga bio nebeski vatromet koji bi dramatično promijenio stanje crne rupe.

'G2 je preživio, nastavio se kretati u orbiti, a obilan plin to ne bi mogao učiniti. Crna rupa nema nikakav utjecaj na G2. Nije se dogodio vatromet', rekla je Ghaez.

Tvrde da će uskoro pronaći dokaz izvanzemaljskog života - A evo i čime!

Dodaje kako se čini da je G2 tek jedna od zvijezda u nastajanju u blizini crne rupe, koje su stvorene zbog snažne gravitacije crne rupe, zbog koje se dvije zvijezde ujedinjuju u jednu.

Crne rupe, koje se formiraju od urušavanja tvari, koje imaju visoku gustoću tako da ništa ne može izbjeći njezinu gravitacijsku privlačnost. Ne mogu se vidjeti direktno, ali njihov utjecaj na obližnje zvijezde je vidljiv i omogućuje potpis, kaže Ghaez.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene