Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još ima nade

Bivši zapovjednik vojske NATO-a opisao tri scenarija završetka rata: Ukrajina samo na jedan način može pobijediti

Ukrajinski vojnici na bojištu u blizini Bahmuta
Ukrajinski vojnici na bojištu u blizini Bahmuta Foto: Afp
Bivši zapovjednik vojske NATO-a u Europi opisao je tri scenarija završetka rata u Ukrajini, a samo u jednom od njih Ukrajinci će odnijeti pobjedu.

Philip Breedlove, bivši zapovjednik vojske NATO-a u Europi, opisao je tri scenarija završetka rata u Ukrajini, a u dva će pobjedu odnijeti Rusija.

U prvom scenariju Zapad će pomoć koju šalje Ukrajini ostaviti na trenutačnoj razini, što će dovesti ukrajinskog poraza jer Rusija ima više ljudi i resursa. Drugi scenarij nije mnogo drukčiji – Zapad prestane pomagati Ukrajini i ona pretrpi još veći gubitak teritorija.

"Ako se nešto ne promijeni, Ukrajina će izgubiti. Ako Zapad napusti Ukrajinu, ona će se hrabro boriti, ali će deseci tisuća Ukrajinaca umrijeti i Rusija će prije ili kasnije pokoriti cijelu državu te će ona ponovo postati ruski vazal", ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Nikola Grmoja Aktualno prijepodne Dohvatili se Plenković i Grmoja, komplimenti su letjeli na sve strane: ''Savjet - ni pod utjecajem opijata ne surađujte s njima!''

Ipak, postoji jedan scenarij koji može pružiti nadu Ukrajincima, dodao je Breedlove, koji je od 2013. do 2016. služio kao zapovjednik NATO-a i svjedočio aneksu Krima 2014. godine.

"Ako Zapad Ukrajini odluči dati ono što je potrebno, Ukrajina će pobijediti u ovom ratu. Rat će završiti onako kako kreatori politika sa Zapada žele da završi", objasnio je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i prošlog je tjedna upozorio da je Ukrajini potrebno još oružja i da borba protiv Vladimira Putina nije borba koju samo Kijev vodi.

"On neće stati dok ga zajedno ne dokrajčimo", rekao je u četvrtak.

Pročitajte i ovo Vojska Ujedinjenog Kraljevstva Nema šale Počinje jedna od najvećih vojnih vježbi NATO-a još od doba hladnog rata! Tisuće vojnika krenule u pohod, a sve s jednim ciljem

Međutim, kako se približava treća godina rata, sve više dužnosnika poziva ukrajinskog predsjednika da pristane na mirovne pregovore i preda dio teritorija. Dugo najavljivana velika ukrajinska protuofenziva koja je započela u lipnju prošle godine nije donijela pobjede koje su Ukrajinci i Zapad priželjkivali.

"Manevarsko ratovanje počinje sa zračnom nadmoći. Mi Ukrajini nismo dali ono što joj je potrebno da to postigne", objasnio je Breedlove za Newsweek te dodao da Ukrajina ima neko oružje niskog dometa, ali se radi o starijim modelima.

"Ne šaljemo im ono što je potrebno za pobjedu, nego ono što je dovoljno da ostanu na bojištu. Zapadni vođe predali su se strahu i zbog toga nismo sposobni zamisliti što je potrebno da bi se pobijedilo Putina", zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene