Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije bilješke koje je Albert Einstein predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni sretnog života, pojavile su se 95 godina kasnije i uskoro će biti ponuđene na prodaju na aukciji u Jeruzalemu.


Slavni fizičar, autor teorije relativnosti, 1922. je bio na turneji u Japanu, gdje je održavao predavanja. U to doba je doznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova se slava proširila i izvan znanstvenih krugova.

Vezani članci Marilyn Monroe (Foto: Instagram) Holivudska diva ne prestaje fascinirati javnost ni desetljećima nakon svoje smrti, otkrivena njezina intimna pisma Na aukciji su prodavane stvari Hugha Hefnera (Foto: AFP) Aukcija s predmetima Hugha Hefnera: Prodan prvi broj Playboya, ali i Hefnerov prsten za viagru

U Imperial Hotelu u Tokiju jedan mu je dostavljač donio pošiljku. Nije poznato je li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Einstein nije imao sitniša, ali ga nije želio ostaviti praznih ruku, pa mu je predao dvije bilješke na njemačkom.

"Možda, budeš li imao sreće, ove će bilješke biti puno vrednije od napojnice", rekao mu je Einstein, tvrdi prodavatelj bilješki. Na jednoj od bilješki, napisanoj na listu papari s logom Imperial Hotela, piše "miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspjehom". Na drugoj bilješci, na bijelom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu "Gdje ima volje, ima i načina".

Aukcijska kuća Winner's je potvrdila autentičnost bilješki. "One nemaju znanstvenu vrijednost, ali mogle bi pomoći u određivanju osobnih razmišljanja Einsteina, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti", ocijenio je Roni Grosz, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Židovskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Dvije bilješke će biti ponuđene na prodaju u utorak u kući Winner's u Jeruzalemu uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Einstein napisao pred kraj života. (Hina)