Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika policijska akcija

U BiH uhićeno 14 osoba, među njima zastupnik u parlamentu i šef u MUP-u: Omogućili izdavanje stotina fiktivnih diploma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnik u parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i jedan policijski dužnosnik uhićeni su u ponedjeljak pod sumnjom da su bili dio lanca koji je u BiH organizirao nezakoniti rad dvije škole za obrazovanje odraslih i izdavanje stotina fiktivnih diploma, potvrdilo je tužiteljstvo Unsko-sanske županije.

U nastavku akcije koja se vodi pod kodnim nazivom Pero, započete sredinom studenog, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su još četrnaest osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, zloporabu položaja i primanje mita odnosno trgovinu utjecajem te pranje novca. Glasnogovornica županijskog tužiteljstva u Bihaću Marijana Čavkić kazala je kako su oni privedeni radi kaznene obrade, a nakon toga će istragu nastaviti tužitelj.

Pročitajte i ovo Ana Stavljenić Rukavina Žalba tužiteljstva Sud ponovo odlučuje o zlouporabi položaja bivše ministrice: Uz Bandića unaprijed odabrala novog ravnatelja Toni Turčinov Niz nezakonitosti USKOK optužio načelnika i poduzetnika: Spominjalo se trošenje po bordelu, obavljeni detalji optužnice

Ona nije potvrdila identitet uhićenih, no lokalni su mediji izvijestili kako su među njima zastupnik u skupštini Unsko-sanske županije i ujedno zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Rasim Pajić iz Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) te šef odjela za borbu protiv droga u županijskom ministarstvu unutarnjih poslova Alaga Čaušević. Ostali uhićeni zaposlenici su privatnih obrazovnih ustanova "Vita Plus" i "Visoka međunarodna škola", čije je sjedište u Cazinu.

Do sada je uhićeno ili ispitano više od 70 osoba koje su povezane s tim ustanovama, a sumnjiči ih se da su bili dio mreže koja je izdavala diplome o stručnoj spremi kroz fiktivni obrazovni proces. Pretpostavlja se kako su na taj način izdane stotine diploma osobama koje nisu stekle nikakve stručne kvalifikacije. Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanske županije privremeno je zabranilo rad "Visokoj međunarodnoj školi" Centru za obrazovanje odraslih "Vita Plus". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene