Policija u BiH,ilustracija (Foto: Pixsell,Armin Durgut)
Policija u BiH,ilustracija (Foto: Pixsell,Armin Durgut) Foto: Pixsell,Armin Durgut

Zastupnik u parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i jedan policijski dužnosnik uhićeni su u ponedjeljak pod sumnjom da su bili dio lanca koji je u BiH organizirao nezakoniti rad dvije škole za obrazovanje odraslih i izdavanje stotina fiktivnih diploma, potvrdilo je tužiteljstvo Unsko-sanske županije.


U nastavku akcije koja se vodi pod kodnim nazivom Pero, započete sredinom studenog, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su još četrnaest osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, zloporabu položaja i primanje mita odnosno trgovinu utjecajem te pranje novca. Glasnogovornica županijskog tužiteljstva u Bihaću Marijana Čavkić kazala je kako su oni privedeni radi kaznene obrade, a nakon toga će istragu nastaviti tužitelj.

Vezani članci BiH policija, ilustracija (Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP) Akcija "Kasa 3": Policija pretresa stanove i tvrtke u BiH, sumnjaju u utaju poreza i računalne prijevare Nebojša Stefanović (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Srbijanska oporba: "Ministar i vicepremijer Stefanović lažirao je diplomu"

Ona nije potvrdila identitet uhićenih, no lokalni su mediji izvijestili kako su među njima zastupnik u skupštini Unsko-sanske županije i ujedno zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Rasim Pajić iz Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) te šef odjela za borbu protiv droga u županijskom ministarstvu unutarnjih poslova Alaga Čaušević. Ostali uhićeni zaposlenici su privatnih obrazovnih ustanova "Vita Plus" i "Visoka međunarodna škola", čije je sjedište u Cazinu.

Do sada je uhićeno ili ispitano više od 70 osoba koje su povezane s tim ustanovama, a sumnjiči ih se da su bili dio mreže koja je izdavala diplome o stručnoj spremi kroz fiktivni obrazovni proces. Pretpostavlja se kako su na taj način izdane stotine diploma osobama koje nisu stekle nikakve stručne kvalifikacije. Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanske županije privremeno je zabranilo rad "Visokoj međunarodnoj školi" Centru za obrazovanje odraslih "Vita Plus". (Hina)