Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Republika Srpska još ne namjerava ukloniti svoje simbole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je prošlog tjedna Ustavni sud BiH odlučio da se izvan snage stave grb i zastava Federacije BiH i grb i himna Republike Srpske, u institucijama RS-a za sada ne planiraju uklanjati ove simbole jer drže da za to još nema pravnog temelja, pišu banjalučke Nezavisne novine.

"Kad se odluka verificira i objavi tada je pravomoćna, pa i nema osnova da se u ovom momentu uklanjaju simboli", izjavio je član Odbora za ustavna pitanja parlamenta RS Željko Mirjanić banjalučkom dnevnom listu.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Predsjednik parlamenta RS Igor Radojičić najavio je da će na prvoj sljedećoj sjednici biti izabrana komisija koja će se baviti idejnim osmišljavanjem novih simbola.

"Nemamo puno vremena i komisija će raditi pod pritiskom. Ali, zadaća vlasti u RS je da ne ostanemo bez obilježja. Stvara se nepotrebna zbrka oko skidanja simbola već danas jer za to nema nikakve osnove sve dok odluka ne bude objavljena", kazao je Radojičić.

Pravnici ocjenjuju da je Ustavni sud BiH samom napomenom da odluka nije verificirana, na indirektan način, upozorio entitete da u sljedećih dva do tri mjeseca završe zadani ovaj posao.

Ustavni sud BiH je izvan snage stavio dosadašnje simbole jer entiteti nisu poštivali odluku Suda da u roku od šest mjeseci te simbole usklade s Ustavom BiH tako da predstavljaju sva tri konstitutivna naroda. Pravni stručnjaci, međutim, objašnjavaju da odluka nije pravomoćna jer nije verificirana ni objavljena. S obzirom na to, kažu pravnici, simboli su važeći sve dok se odluka Ustavnog suda ne objavi u Službenom glasniku BiH, a do tada može proći dva do tri mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene