Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarska suradnja

Beograd: Tadić primio Pahora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Boris Tadić primio je predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora i s njim razgovarao o poboljšanju bilateralnih odnosa i potpori Slovenije Srbiji na putu prema EU.

Na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Tadić je izrazio uvjerenje da će padovi u bilateralnim odnosima, nastali nakon slovenskoga priznanja kosovske neovisnosti, biti prevladani i da će se dalje razvijati poslovna suradnja dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Ne želi komentirati Sanadera Pahor zadovoljan suradnjom s Kosor

Pahor je izjavio da Slovenija podupire ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU te izrazio nadu da će Srbija provesti mjere potrebne za status kandidata za ulazak u Uniju. Prije susreta s Tadićem Pahor se sastao s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem, s kojim je potpisao memorandum o razumijevanju između dviju vlada o tehničkoj pomoći u području europskih poslova. Zatim su zajedno sudjelovali na poslovnom skupu gospodarstvenika dviju zemalja u srbijanskoj Gospodarskoj komori.

Premijeri su najavili da će dvije vlade, unatoč krizi, učiniti sve kako bi se povećala robna razmjena i ojačala gospodarska suradnja. Pahor je istaknuo da su u Sloveniji dobrodošla srbijanska poduzeća koja žele ulagati te da se sada nastoje povezati poslovni ljudi. Srbijanski premijer je podsjetio da je Slovenija jedan od najvećih srbijanskih partnera, s ulaganjima od 1,2 milijarde eura.

Predsjednik srbijanske Gospodarske komore Miloš Bugarin ocijenio je da su najbolji uvjeti za suradnju dviju država u području energetike i prometa. Predsjednik slovenske Gospodarske komore Zdenko Pavček istaknuo je da je Slovenija u Srbiji više ulagala nego u svim zemljama EU-a zajedno te kako je obostrana želja da srbijanske tvrtke povećaju svoju nazočnost u Sloveniji.

Skupu se obratio i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, ocijenivši da bi povezivanje triju velikih trgovinskih lanaca - srbijanske 'Delte', hrvatskoga 'Konzuma' i slovenskog 'Mercatora' - bilo dobro rješenje jer bi im ukupan prihod narastao na devet milijarda eura i tako bi postali vodeći u regiji. Na sastanku gospodarstvenika sudjelovao je i beogradski gradonačelnik Dragan Đilas, koji se na odvojenu susretu s Jankovićem dogovorio o unaprjeđenju suradnje u raznim područjima i potpisivanju ugovora o partnerstvu dvaju gradova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene