U oštroj bitci za mjesto pariškog gradonačelnika u petak se dogodio neočekivani obrat: kandidat predsjednika Emmanuela Macrona, Benjamin Griveaux, povukao je kandidaturu nakon objavljivanja njegove intimne videosnimke.


Benjamina Griveauxa (42), bivšeg glasnogovornika francuske vlade, smatraju bliskim predsjedniku Emmanuelu Macronu i među prvima koji su potonjem pružili političku potporu. Preuzimanje gradske vlasti u Parizu, koju trenutačno obnašaju socijalisti, dugo je bilo glavna zadaća predsjedničke većine za lokalne izbore idućeg mjeseca.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija Macron poziva da zajedno s SAD-om pošaljemo 13 milijuna doza za Afriku Jean Castex Dobio mandat: Macron imenovao Jeana Castexa novim premijerom

"Nakon 'gnjusnih napada' odlučio sam povući kandidaturu za pariške lokalne izbore. Odluka je bila teška, ali moji su prioriteti jasni. Morate razumjeti da je to ponajprije moja obitelj", rekao je kandidat Republike u pokretu (LREM), predsjednikove stranke, u izjavi za agenciju France Presse.

Videosnimka na kojoj se vidi njegovo spolovilo i čuju vruće izjave upućene nekoj ženi, koje mu se pripisuju, objavljene su u srijedu na jednoj mrežnoj stranici, a u četvrtak su je preuzele društvene mreže.

Pjotr Pavlenski, radikalni ruski umjetnik poznat po svojim društveno angažiranim "akcijama", preuzeo je odgovornost za objavu snimke u razgovoru s listom Liberationom. Rekao je da je htio "osuditi licemjerje" Benjamina Griveauxa, koji se "neprestano poziva na obiteljske vrijednosti, a (...) čini potpuno suprotno".

"Kada sam se kandidirao za dužnost pariškog gradonačelnika, bio sam svjestan da me čeka teška politička borba", istaknuo je u svečano intoniranoj kratkoj izjavi.

Griveaux je ujedno rekao za France Presse da je u četvrtak navečer razgovarao s predsjednikom Macronom, koji mu je, po njegovim riječima, pružio potporu "bez obzira na to kakvu odluku donese", pozivajući ga da zaštiti obitelj. (Hina)