Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rat meksičkih bandi preselio se na Internet, odnosno na YouTube. Na taj način članovi suprotstavljenih narko kartela međusobno razmjenjuju prijetnje i krvave snimke ubojstava.


Jedna od najpopularnijih snimki pokazuje čovjeka kojem je pucano u glavu. Druga snimka, od koje će se mnogima 'dignuti želudac' prikazuje egzekuciju nakon koje žrtvi s lica vise komadi mesa.

Vezani članci Gljive, ilustracija Kobna zabava: Mladići iz Hrvatske konzumirali čarobne gljive, jedan slučajno zadavio drugoga? Slika nije dostupna VIDEO: Pogledajte izručenje nekad moćnog narkobosa Felixa

U Meksiku je prošle godine poginulo više od dvije tisuće ljudi u sukobima suprotstavljenih narko kartela. Predsjednik Felipe Calderon poslao je tisuće postrojbi kako bi smirili stanje i onesposobili narko kartele. No, oni su svoje područje djelovanja proširili i na internet. 

Snimka naziva 'The hit man' na YouTubeu, pokazuje čovjeka s lisicama na rukama kojeg je uhvatila policija. Uhićen je jedan od članova najpoznatijeg kartela Golf, na snimci je sklupčan  na podu i govori: 'Oni će me ubiti'.

Na jednom od postova na YouTubeu nudi se 4 i pol tisuće dolara za dokazni materijal ubojstava  unutar kartela; doslovno se traži 'fotografija, i video koji prikazuju mrtva tijela'.

'To što vidimo na internetu su poruke koje članovi bandi izmjenjuju, bez ikakvih prikrivanja ili šifri', kaže Alejandro Paez, meksički novinar koji pokriva područje narko kartela na internetu.

Glasnogornik YouTubea kaže:' Na našoj stranici nije dopušteno prikazivanje opasnih i ilegalnih radnji'. 

No, ipak je moguće pogledati snimku koja prikazuje smaknuće čovjeka pucajući mu u glavu. Za tu snimku vlada golemo zanimanje; pogledana je čak 280 000 puta.