Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi službeno je započeo novi mandat unatoč pozivima na ostavku nakon slabog rezultata vladine koalicije na parlamentarnim izborima u subotu.


Premijer je u tradicionalnom kostimu prisegnuo na svečanosti u kraljevskoj palači Kuala Lumpura.

Vezani članci Majmun Otkrio majmuna koji mu je ukrao mobitel jer se lopov cijelo vrijeme snimao Robert Pauletić Pauletić ne odustaje: "Ako je moje zakonsko pravo da mijenjam Tomašić u Saboru, to ću i učiniti"

Badawi je danas bitno oslabljen nakon izbora koji su ukazali na ozbiljan preokret za koaliciju koja okuplja 14 stranaka pod okriljem njegove Nacionalne organizacije za malezijsko jedinstvo.

Taj savez nazvan Barisan Nasional pobijedio je na parlamentarnim izborima i sastaviti će novu vladu, ali je ostvario svoj najslabiji rezultat od 1969. i nije dobio dvotrećinsku većinu koja bi mu omogućila željene amandmane na ustav.

Na prethodnim izborima 2004. Barisan je dobio 90 posto mjesta, a u subotu je osigurao samo 137 od 222.

U nedjelju navečer je Badawi rekao da 'ne vidi razlog za ostavku pošto je njegova koalicija pobijedila na izborima'.

Na njegovu ostavku je pozivao bivši premijer Mohamed Mahatir.

Izbori u subotu potvrdili su napredovanje oporbe koja je pobijedila u pet od dvanaest saveznih država.

Na izborima sazvanim nakon raspuštanja parlamenta 13. veljače zabilježen je i spektakularni povratak bivšeg zamjenika premijera Anwara Ibrahima kojeg je vlast svim snagama pokušala isključiti, a njegova stranka Keadilan je dobila 31 mjesto i postala prva oporbena stranka u parlamentu.