Pukovnik austrijske vojske, danas u mirovini, osumnjičen je da je špijunirao za račun Rusije tijekom nekoliko desetljeća, izjavio je pred novinarima austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Galerija


Austrija sumnjiči jednog od svojih pukovnika da je špijunirao za račun Rusije.

Vezani članci Glasovanje u Rusiji Pristaše Alekseja Navaljnog se nadaju uspješnom prosvjednom glasanju, a Google i Apple ne odgovaraju na optužbe Nakaradni prizori (Foto: klyker.com) Votka im je poremetila moć rasuđivanja, pogledajte što su objavili na društvenim mrežama

Časnik je počeo raditi s ruskim obavještajnim službama devedesetih godina i nastavio je svoju aktivnost do ove godine.

Ruskog otpravnika poslova u Beču pozvala je austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl, koja je otkazala predviđeno putovanje u Rusiju, dodao je Sebastian Kurz te istaknuo da je otvorena sudska istraga.

"Naravno, ako se takvi slučajevi potvrde, bilo to u Nizozemskoj ili Austriji, to neće moći poboljšati odnose između EU-a i Rusije", izjavio je kancelar, šef konzervativne stranke koja vlada sa strankom krajnje desnice FPO.

Nizozemska je u listopadu objavila da je protjerala četiri ruska špijuna optužena za pokušaj hakiranja sjedišta Organizacije za zabranu kemijskog naoružanja u Den Haagu.

"Rusko špijuniranje u Europi neprihvatljivo je i treba ga osuditi", dodao je Kurz.

Austrijski ministar obrane Mario Kunasek iz stranke FPO izjavio je na konferenciji za tisak da je afera otkrivena "prije nekoliko tjedana" nakon informacija dobivenih od druge europske obavještajne agencije. (Hina)