Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što američki predsjednik George W. Bush ovaj tjedan objelodani novu strategiju prema Iraku, arapski saveznici Washingtona nadaju se kako će biti ublaženi njihovi strahovi glede rastuće moći šijita u Bagdadu i iranskog utjecaja na Bliskom istoku, ocjenjuju analitičari.


Iako su dvojili kako je odluka o invaziji na Irak 2003. godine mudra, Jordan, Egipat, Saudijska Arabija i druge arapske zemlje sa sunitskom vlašću sada se pribojavaju naglog američkog povlačenja jer bi Irak ostao u dominaciji šijita, uz veliku potporu susjednog Irana.

Vezani članci Ibrahim Raisi Raisi je novi iranski predsjednik: Jedni mu čestitaju, a organizacija za ljudska prava pozvala je na istragu zločina Slika nije dostupna Kraj Islamske države tek je početak: Na pomolu 10 novih krvavih ratova!

Time bi se konsolidirala osovina koja bi spojila Iran, Irak i Siriju s islamističkim skupinama poput libanonskog Hezbollaha i palestinskog Hamasa, sve samim protivnicima SAD-a.

Analitičar Joost Hiltermann, iz 'Crisis Group' tvrdi kako su arapske sunitske vlade 'jako nervozne' glede sposobnosti Washingtona da kontrolira događaje u Iraku ili spriječi mogući raspad zemlje.

'Njihov je najveći strah da bi se Irak mogao raspasti, što bi Iranu dalo veliku priliku za ulazak u tu regiju', objasnio je Hiltermann.

Iako su arapske zemlje podržale Sadama u ratu protiv Irana, okrenule su se protiv njega tijekom invazije na Kuvajt 1990. i rado su gledale njegov pad. No, trenutno su sunitske vlade užasnute spoznajom da je američka invazija na vlast dovela Kurde i šijite, nauštrb do tada privilegiranih sunita.

Hiltermann ističe kako 'arapske zemlje žele da se Iran izolira a ne da ga se angažira' te da bi 'rado dale potporu sunitskim pobunjenicima u Iraku, ali to ne mogu učiniti jer su američki saveznici i ovisni su o američkoj i uopće zapadnoj pomoći'.

Sukobi sunita i šijita u Iraku podigli su napetosti između spomenutih skupina i u drugim zemljama, uključujući i Saudijsku Arabiju čija značajna šijitska manjina živi u istočnim pokrajinama bogatima naftom.