Prizori pakla i apokaliptično nebo nakon suše i jakih vjetrova koji i dalje haraju zapadnom obalom Sjedinjenih Država, gdje su odnijeli šest života.

Galerija


Jednogodišnje dijete i roditelji stradali su u pokušaju bijega pred vatrom u državi Washington, objavio je ured šerifa u okrugu Okanogan. Žarišta požara protežu se od države Washington, na sjeveru kod granice s Kanadom, do San Diega na jugu Kalifornije.

Vezani članci Ivica Puljić Hrvatski novinar javio se iz Washingtona: "Trump je zauzet, pakira stvari, valja se ujutro seliti, a nitko baš ne voli selidbu" Požari pustoše Kalifornijom, gdje vladaju pasje vrućine Munje u Kaliforniji izazvale nezapamćene požare: Izgorjele brojne kuće, evakuirano na desetke tisuća ljudi

Između njih u Oregonu je izgorjelo 120.000 hektara i u najmanje pet mjesta se zbog požara, neviđenih u povijesti države, očekuju brojne žrtve i materijalne štete, dok traju masovne evakuacije, rekla je guvernerka Kate Brown.

Požari u SAD-u, San Francisco
Požari u SAD-u, San Francisco Foto: Harold POSTIC / AFP

Dvije osobe pronađene su mrtve u srijedu u Oregonu, rekao je šerif okruga Marion, a lokalni mediji navode da se radi o 12-godišnjaku i njegovoj baki. Jody Evans, stanovnica okolice Detroita, objasnila je da joj se činilo da je u "paklu" dok je bježala od plamenova koji su prijetili njezinoj kući.

Nošena vjetrom, vatra se širila obalom. U Kaliforniji bjesni više od dvadeset požara. Vatra je ove godine progutala rekordnih više od 10.000 četvornih kilometara države.

Požari u SAD-u, San Francisco
Požari u SAD-u, San Francisco Foto: AFP

Tri su osobe smrtno stradale na sjeveru države, navele su vlasti okruga Butte. U San Franciscu stanovnici su se probudili pod narančastim apokaliptičnim nebom. Gotovo 1000 policajaca borilo se s vatrom na više od 65.000 hektara blizu Fresna.

Guverner države Washington Jay Inslee rekao je da je u devet velikih požara izgorjelo više od 133.000 hektara u 24 sata, više nego dvostruka površina izgorjela u cijeloj 2019. godini.