Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Annan optužio Izrael za kršenje primirja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio je u subotu navečer da je Izrael, napadom izvedenim u istočnom Libanon u subotu ujutro, prekršio primirje te da je zbog toga "duboko zabrinut".

- Glavni je tajnik duboko zabrinut zbog izraelskog kršenja prekida neprijateljstava postavljenog rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, kazao je Annanov glasnogovornik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a Hamas i Gaza - 3 Oglasio se i Biden Hamas spreman na primirje, ali Izrael baš i nije: Najavljuju nastavak borbi do "potpunog uništenja terorističke skupine"

Izrael je pak objavio da je napad izveden u subotu ujutro bio
obrambeni i da je njegova postrojba napala uporište Hezbolaha u istočnom Libanonu želeći prekinuti isporuku oružja tom pokretu iz Sirije i Irana.

Već u nedjelju ujutro Izrael je objavio kako će nastaviti s vojnim operacijama protiv Hezbolaha.

- Sve dok se ne rasporede libanonska vojska ili međunarodne snage, izraelska vojska neće prekinuti letove na to područje kako bi spriječila dopremu oružja iz Sirije, to je učinila i to je dobro, rekao je za javni radio Gideon Ezra, ministar okoliša, bliski suradnik premijera Ehuda Olmerta.

Glasnogovornik vojske je pak potvrdio da će Izrael "zbog nepostojanja sustava nadzora granice (između Sirije i Libanona), nastaviti djelovati kako bi spriječio naoružavanje Hezbollaha".

Rezolucija 1701 UN-ova Vijeća sigurnosti koja je 14. kolovoza
omogućila prekid neprijateljstva između Hezbolaha i Izraela, predviđa uvođenje embarga na dopremu oružja libanonskoj šijitskoj stranci i traži od libanonske vlade da osigura svoju granicu kako bi se spriječilo naoružavanje.

Izrael optužuje Iran i Siriju da podupiru Hezbolah i da ga
opskrbljuju oružjem te traži da UN-ove snage u Libanonu (UNIFIL) pojačaju nadzor nad libanonsko-sirijskom granicom kako bi se spriječila doprema oružja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene