Angela Merkel (Video: AFP)
Angela Merkel (Video: AFP)

Pitanje migranata koje je priskrbilo Angeli Merkel nedavni izborni neuspjeh nanovo brine njemačku kancelarku u subotu prigodom sastanka u Beču zemalja Balkanske rute.


Austrijski kancelar Christian Kern zaslužan je za taj regionalni susret na kojem sudjeluju šefovi vlada ili predstavnici drugih deset zemalja i Europske unije među kojima i hrvatski tehnički premijer Tihomir Orešković.

U mnogim od tih zemalja pitanje prihvata izbjeglica i azilanata zauzima središnje mjesto na nacionalnim razinama.

Angela Merkel nedavno je morala priznati krivicu glede imigracijske politike nakon dva izborna poraza njezine stranke. Mađarski premijer Viktor Orban jedan je od kritičara politike prihvata koju utjelovljuje kancelarka i europskog mehanizma relociranja izbjeglica protiv kojeg organizira referendum 2. listopada.

Njemačka čelnica nedavno je obećala da će sve učiniti da izbjegne novi kaos kao onaj ujesen 2015. koji je doveo do "djelomičnog "gubitka kontrole" na granicama.

Grčki premijer Alexis Tsipras, kojeg se također očekuje u Beču, zalaže se za više solidarnosti prema svojoj zemlji gdje je blokirano oko 60.000 azilanata. Na tisuće ih je zapelo u Bugarskoj i Srbiji zbog jačanja kontrola na unutarnjim granicama Europske unije.

Rumunjska, Hrvatska, Slovenija, kao i Makedonija i Albanija, dvije zemlje izvan EU-a, jednako kao i Srbija, bit će zastupljene u Beču.

Sastanak u Beču kao i drugi europski europski sastanci prije njega želio bi staviti po strani nacionalne interese radi "ubrzavanja postupka zajedničkog odlučivanja", po austrijskom kancelaru. (Hina)