Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Ima li Erdoganov protukandidat šanse u drugom krugu? "Jedna osoba bit će ključna"

Aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdoğan sve je bliže još jednom petogodišnjem mandatu na čelu Turske. Rezultate turskih izbora analizirala je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Aktualni predsjednik Recep Tayyip Erdoğan osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, a koalicija predvođena njegovom strankom zadržala je većinu u parlamentu.

U Ankari se nalazi reporterka Ivana Petrović, koja se javila uživo u Dnevnik Nove TV i komentirala rezultate izbora.

"Ja bih rekla da je ovaj rezultat odredila činjenica da je dezinformacija najbolje oruđe u kampanji kada je namijenjeno onom dijelu birača koje kandidat targetira. Naravno, te dezinformacije proizvodila je 'duboka država' – nazovimo ju tako – predsjednik Erdoğana, koji ju je u zadnjih 20 godina uspio jako učvrstiti", rekla je Petrović.

"To dokazuje i sastav parlamenta. Njegova koalicija, barem prema sadašnjim predikcijama, ima premoćnu većinu. Cijelu kampanju je protukandidat difamiran. Vještom je montažom prikazivan kako u brdima pregovara s Kurdima koji se bore za nezavisnost Kurdistana", dodala je.

Pročitajte i ovo Tayyip Erdogan 28. svibnja Prvi put u povijesti zemlje Turska ide u drugi krug izbora: Poznat je favorit, ali najveće iznenađenje nije ni jedan od dva kandidata

Što se tiče Erdoğanovog protukandidata Kemala Kılıçdaroğlua, Petrović je rekla da je on ostvario dobar rezultat. "On je uspio animirati mlade ljude, obrazovane ljude, ali čini mi se da nije uspio isto učiniti s Kurdima", istaknula je.

Petrović je komentirala i pripreme za drugi krug predsjedničkih izbora.

"Svi, uključujući Erdoğanove kritičare, misle da će on najvjerojatnije dobiti izbore. Vlada opće mišljenje da će ključ biti birači Sinana Oğana, desnog i ultrakonzervativnog političara, a ja bih rekla i moskovskog doktoranda", objasnila je.

"Valja imati u vidu da je on prije osam godina napustio svoju izvornu stranku koja je sada u koaliciji s Erdoğanom. Tako da bih ja ostavila prostor da vidimo kako će se njegovi birači ponašati", dodala je.

Pročitajte i ovo Kemal Kılıçdaroğlu tijesni rezultati izbora Tko je čovjek od kojeg strepi Erdogan: Borac protiv korupcije mogao bi ga svrgnuti nakon 20 godina vlasti

Iako su mnogi uvjereni u Erdoğanovu pobjedu, Petrović je na kraju javljanja da su izbori poput vremenske prognoze.

"Oni su vrlo krhki i treba se u obzir uzeti i Kılıçdaroğluo koji će, ako uspije mobilizirati birače koji u prvom krugu nisu izašli na izbore i postane predsjednik, imati velikih problema s parlamentom. Ako ne ispuni svoje obećanje i ne vrati parlamentarni sustav, nego nastavi koristiti predsjedničke ovlasti, onda će imati problem s kredibilitetom", zaključila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene