Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tijesni rezultati izbora

Tko je čovjek od kojeg strepi Erdogan: Borac protiv korupcije mogao bi ga svrgnuti nakon 20 godina vlasti

Kemal Kılıçdaroğlu
Kemal Kılıçdaroğlu Foto: Afp
Oporba nastoji prekinuti dva desetljeća dominacije Recepa Tayyipa Erdoğana, a ključna je komponenta u ostvarivanju toga cilja Kemal Kılıçdaroğlu. Ima li potrebnu snagu da odnese pobjedu u sve izvjesnijem drugom krugu izbora?

Nakon 20 godina vlasti turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan našao se pred velikim testom. Uslijed ekonomske krize i loše reakcije na potres koji je pogodio zemlju mogao bi izgubiti izbore, koji po svemu sudeći kreću u drugi krug. Međutim, osim vlastitih propusta, čini se da mu je moć ugrožena zbog protukandidata koji je njegova sušta suprotnost.

Kemal Kılıçdaroğlu čelnik je Republikanske narodne stranke CHP, jedne od najvećih političkih stranaka u Turskoj. On i brat blizanac rođeni su 17. prosinca 1948. u Nazımiyeu u Turskoj u velikoj obitelji sa sedmero djece.

Politikom se počeo baviti ranih 1970-ih kada se aktivno uključio u stranku u kojoj je ostao do danas. Tijekom godina obnašao je razne dužnosti unutar stranke, uključujući članstvo u Središnjem izvršnom odboru i funkciju glavnog tajnika. Godine 2010. izabran je za čelnika stranke, a naslijedio je Deniza Baykala.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdoğan DVA DESETLJEĆA VLADAVINE Težak politički ispit: Turska glasa na izborima koji bi mogli okončati Erdoganovu vladavinu

Kao vođa CHP-a, Kılıçdaroğlu je bio utjecajna figura u turskoj politici. Poznat je po svom naglasku na transparentnost, odgovornost i borbu protiv korupcije. Često je kritizirao vladajuću Stranku pravde i razvoja AKP i njezina čelnika po raznim pitanjima, uključujući upravljanje, ljudska prava i gospodarstvo.

Pod Kılıçdaroğluovim vodstvom CHP je sudjelovao na nekoliko izbora, uključujući opće izbore i lokalne izbore. Iako je CHP bila glavna oporbena stranka u Turskoj, suočavala se s ozbiljnim izazovima u postizanju izbornog uspjeha protiv AKP-a. Uspjela je doduše pobijediti na lokalnim izborima u velikim gradovima kao što su Istanbul, Ankara i Izmir, gdje je njezina glavna glasačka baza, dok aktualni predsjednik uživa veću popularnost u ruralnim krajevima.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan Izbori u Turskoj Izborna presuda odgađa se za dva tjedna, ali jedan kandidat ipak ima prednost: "Imamo 2,6 milijuna glasova više od najbližeg suparnika"

Čini se da na izborima održanima u nedjelju nijedan kandidat nije uspio ostvariti 50 posto ili više, koliko je potrebno za pobjedu u prvom krugu. Finalni okršaj tako je odgođen za dva tjedna. Međutim, iznenađenje izbora je znatna Erdoganova prednost. O pobjedniku će naposljetku odlučiti birači koji su u prvom krugu dali svoj glas nacionalističkom kandidatu Sinanu Oganu. Ima li Kılıçdaroğlu ono što je potrebno da ih privuče, pokazat će se 28. svibnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene