Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubljen slučaj

Amerikanci se pitaju: Što mi zapravo trenutno uopće radimo u Afganistanu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šesnaest godina Amerikanci vode rat protiv talibana i al Kaide i još mu se ne bliži kraj, a ni pobjeda. Što Amerikanci još rade u Afganistanu kad im očito ne ide? Šalju još vojnika jer stotinu tisuća kao da nije dovoljno.

Što mi uopće radimo u Afganistanu?,“ pita se jedan od bivših marinaca.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Godina dana od povratka talibana - 2 PORAZ ZAPADNE DEMOKRACIJE Godina dana od pada Kabula: Žene u Afganistanu vraćene su stoljeće unatrag, djeca gladna odlaze na spavanje

Pitanje dolazi kao reakcija na prijedlog viših savjetnika Donalda Trumpa da se pošalje nekoliko tisuća dodatnih američkih jedinica kako bi mogli opet „početi pobjeđivati“, prenosi od službenog izvora Bussines Insider.

To bi bilo odlično kada bi Amerikanci definirali riječ „pobjeđivati“ jer ono što se događa nešto manje od dvadeset godina u američkoj akciji ne izgleda kao pobjeđivanje.

Od listopada 2001. SAD je vojno prisutan u Afganistanu. Tijekom više od 16 godina rata, poginulo je više od 2,200 vojnika i službenika, a 20 tisuća ih je ranjeno. Ukupno je potrošena 1 bilijarda dolara.

Nakon terorističkog napada 9. rujna, Amerikanci su otišli u pohod da eliminiraju al Kaidu i talibane ako ništa kako bi im mogli uskratiti miran život. No, 2004. godine, kako se prisjeća bivši marinac, kada je bio na dužnosti, sve što mu je bilo naređeno je: vozi okolo i nadaj se da će netko početi pucati. Tako su Amerikanci tražili neprijatelja.

Spoj s realnošću

Američkim vojnicima se godinama pričalo o povoljnim procjenama i to su činili najvažniji ljudi, od generala Abizaida koji je naveo 2005. kako su napravili „zanimljiv napredak“, do generala McNeila koji je 2007. izjavio da su napravili „značajan napredak.“

Sredinom 2013., i general John Allen je izjavio kako su „na putu za pobjedu“.
Ipak, realna istina jest da Amerikanci nisu ni blizu napretku, pa ni pobjeđivanju. Mnogi smatraju kako je rat u Afganistanu izgubljen slučaj već duže vrijeme.

Iako je Pentagon nedavno definirao trenutno stanje kao „zastoj“, zadnja procjena Ratnog instituta, koja je izašla u veljači prošle godine, pokazuje kako je situacija daleko od zastoja – realna slika pokazuje kako se stanje pogoršalo, posebno nakon što su se od 2011. količne prisutnih jedinica značajno smanjile.

Od 400 okruga u Afganistanu, talibani kontroliraju i utječu na 171 okrug.

Slanje još tri tisuće vojnika na teren je sporno te vjerojatno ne bi imalo mnogo učinka, upravo jer više od 100 tisuća prisutnih jedinica na terenu za vrijeme predsjedništva Baracka Obame nije rezultiralo pobjedom.

Osim toga, već od 2005. Amerikanci imaju uspostavljenu vojnu školu za treniranje novih jedinica u Afganistanu. Američka vojska u tom kampu može uzeti čovjeka s ulice i preobraziti ga u visoko-kvalificiranog vojnika ili marinca u samo tri mjeseca. Ipak, kao da to nije dovoljno, pa čak ni nakon više od 10 godina treniranja Afganskih vojnih snaga, Amerikanci ne znaju ili ne žele iskoristiti taj vojni kapacitet nego radije šalju svoje momke od doma...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene