443632
443632
443632
443632
443632

Napokon je otkriven: Tajni dokument bacio sjenu sumnje za 9/11 na Saudijce

  • , 18.07.2016., 22:16
  • Autor:
  • komentara

Dokument poznat kao "28 stranica" bio je skrivan od javnosti gotovo 14 godina.

 
 
 
 
Javnost je čekala gotovo 14 godina da pročita što stoji u dokumentu poznatom kao 28 stranica (FOTO: AFP)
Javnost je čekala gotovo 14 godina da pročita što stoji u dokumentu poznatom kao 28 stranica (FOTO: AFP)

Nakon gotovo punih četrnaest godina čekanja, svjetska je javnost napokon dobila na uvid dokument poznat kao "28 stranica", izvješće koje je napravljeno na zahtjev američkog Kongresa nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. godine.

Dokument u dobroj mjeri baca sjenu sumnje za napad na vladu Saudijske Arabije, međutim Bijela kuća je i nakon njegove objave ostala pri tome informacije iz njega ništa ne dokazuju.

Bilo kako bilo, mnogi su ga s velikim zanimanjem jedva dočekali, između ostalog i zato što se u njemu mogu pročitati sljedeće informacije:

"“Dok su boravili u SAD-u, neki su od otmičara zrakoplova bili u kontaktu s pojedincima možda povezanim sa saudijskom vladom", stoji uvodnim rečenicama dokumenta, koji u nastavku kaže da je FBI vjerovao kako su barem dvojica među tim pojedincima bili agenti saudijske obavještajne službe.

Tu se poimence spominje nekoliko osoba, primjerice Omar al-Bayoumi, muškarac za kojega je rečeno da je pružao financijsku i logističku pomoć Nawafu al-Hazmiju i Khalidu al-Midharu, otmičarima zrakoplova koji su skončali u napadu na Pentagon.

Takvih poveznica sa Saudijcima u dokumentu ima još, pa se tako spominje i Abu Zubaydah, muškarac kojeg se tereti da je bio visokopozicionirani pripadnik al-Kaide, u čijem je imeniku pronađen telefonski broj tvrtke povezane s nekadašnjim saudijskim ambasadorom u SAD-u, Bandarom bin Sultanom.

"Sve te informacije ne mijenjaju procjenu američke vlade da naprosto nema dokaza kako je saudijska vlada financirala al-Kaidu”, izjavio je u petak glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, koji je u suštini tek ponovio zaključke nekih kasnijih i opširnijih istraga.

Naime, naknadno su sadržaj "28 stranica" same američke komisije odbacile jer su navele da je u do jučer tajnom dokumentu bilo dosta "sirovih i do kraja neobrađenih informacija".

Upravo su zato pojedini američki političari pozvali zainteresirane da pročitaju i zaključke kasnijih istraga jer je u njima, tako je rečeno, mnogo tog što je navedeno u "28 stranica" opovrgnuto ili dovedeno u pitanje.

Ipak, prve reakcije od objave dokumenta ukazuju na to da mnogi ne žele povjerovati u to da su Saudijcima ruke u potpunosti čiste, odnosno da 19 napadača, među kojima je bilo 15 Saudijaca, nisu imali baš nikakvu podršku iz te bogate arapske zemlje.

Dodajmo da je dokument tajnim je učino nekadašnji američki predsjednik George Bush, navodno iz dva razloga, što zato da sakrije metode rada vlastitih obavještajnih službi, a što i zato da ne pokvari odnose sa Saudijskom Arabijom, bliskim američkim saveznikom, ističe se u članku objavljenom u Boston Globeu.

Obamina administracija ga je objavila na zahtjev obitelji žrtava i njihovih odvjetnika, odnosno pritiska pojedinih američkih političara,

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se