Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Probijen štit

Sudit će se najvećim proizvođačima oružja: "Znali ste da se oružje prodaje onima koji potiču nasilje"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američki prizivni sud odlučio je da se tužba vrijedna 10 milijardi dolara (nešto više od 9 milijardi eura) koju je Meksiko pokrenuo protiv američkih proizvođača oružja može nastaviti. Time se nastavlja dugogodišnja pravna bitka.

Meksička vlada tvrdi da je "poplava" ilegalnog oružja u toj državi rezultat namjerne poslovne prakse američkih proizvođača oružja. Niži sud odbacio je slučaj krajem 2022., što je dovelo do žalbe meksičke vlade. Trgovačko udruženje američke industrije oružja zanijekalo je bilo kakvu krivnju. Sada je američki prizivni sud odlučio da se ružba vrijedna više od 9 milijardi eura može nastaviti.

Među tvrtkama koje su navedene u tužbi su Smith & Wesson, Glock, Beretta, Barrett, Sturm i Ruger.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obračun s neistomišljenicima Rusija usvojila novi zakon: Oduzimat će imovinu onima koji su napustili zemlju i koji kritiziraju rat u Ukrajini

Meksičke vlasti tvrde da se deseci tisuća oružja proizvedenog u SAD-u svake godine krijumčari na jug preko granice, što narkokartelima omogućuje lak pristup golemim arsenalima koji se koriste za međusobnu borbu i borbu protiv meksičke vlade. Prema nekim procjenama ukupan broj iznosi više od pola milijuna oružja svake godine.

Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images

Više od 30.000 ljudi ubijeno je prošle godine u Meksiku, koji ima izuzetno restriktivne zakone o oružju. U zemlji postoji samo jedna trgovina oružjem, smještena u vojnom kompleksu Mexico Cityja.

U tužbi, koja je prvi put podignuta 2021. pred federalnim sudom u Massachusettsu, gdje je sjedište nekoliko tvrtki, tvrdilo se da su proizvođači znali da se oružje prodaje onima koji potiču nasilje u toj zemlji.

Ali 2022. američki savezni sudac odbacio je slučaj na temelju Zakona o zaštiti legalne trgovine oružjem iz 2005. koji je štitio proizvođače oružja. Zakon, također poznat kao PLCAA, štiti proizvođače oružja od štete "koja proizlazi iz kriminalne ili nezakonite zlouporabe" njihovih proizvoda.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin nove nesuglasice Grbin o zloglasnom kaznenom djelu: "Želi zaustaviti Reuters". Odgovorili mu iz redova HDZ-a

Meksička vlada brzo je uložila žalbu, tvrdeći da se zakon odnosi samo na ozljede koje se dogode u SAD-u i ne štiti optuženike, koji uključuju sedam proizvođača i jednog distributera,  od odgovornosti, piše BBC.

U ponedjeljak je američki prizivni sud presudio da meksička tužba "uvjerljivo navodi vrstu tužbe koja je zakonski izuzeta" od PCLAA-e, koja pokriva samo zakonitu prodaju oružja.

Meksikanci i zagovornici kontrole oružja u SAD-u brzo su proglasili presudu pobjedom, a meksička ministrica vanjskih poslova Alicia Bárcena oglasila se na X-u i nazvala to sjajnom viješću.

Pročitajte i ovo Prosvjed poljoprivrednika u Francuskoj Optužuju EU VIDEO Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju: Poljski farmeri blokirali prometnice, u Francuskoj gnojivo na ulicama

U izjavi, Jon Lowy, predsjednik Globalne akcije protiv oružanog nasilja, koji je u ovom slučaju suodvjetnik na meksičkoj strani, rekao je da je presuda "veliki korak naprijed u pozivanju industrije oružja na odgovornost za njen doprinos nasilju oružjem, i u zaustavljanju poplave krijumčarenog oružja kartelima."

"Ne samo da je Sud priznao pravo drugoj zemlji da tuži američke tvrtke za proizvodnju oružja, već je također probio nepošteni pravni štit iza kojeg su se tvrtke za proizvodnju oružja skrivale od 2005.", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija kazne 5000 eura Europska zemlja zabranjuje protivnicima pobačaja da uznemiravaju žene ispred klinika: "Moramo ih zaštititi"

Larry Keane, viši potpredsjednik i glavni savjetnik Nacionalnog udruženja sportskog streljaštva (National Shooting Sports Foundation), trgovačke skupine koja predstavlja američku industriju vatrenog oružja, branio je proizvođače.

"Meksiko bi trebao potrošiti svoje vrijeme na provođenje vlastitih zakona i privesti meksičke kriminalce pravdi u meksičkim sudnicama, umjesto da žrtvuje industriju vatrenog oružja zbog njihove nespremnosti da zaštite meksičke građane", napisao je na X.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene