Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kazne 5000 eura

Europska zemlja zabranjuje protivnicima pobačaja da uznemiravaju žene ispred klinika: "Moramo ih zaštititi"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Njemačka uvodi zakon koji bi protivnicima prava na pobačaj zabranjivao akcije u blizini obiteljskih savjetovališta i ustanova koje vrše pobačaje, priopćila je savezna vlada u srijedu.

"Mi ispred savjetovališta, liječničkih ordinacija i klinika trudne žene moramo efikasno zaštititi od uznemiravanja i neprihvatljivih pokušaja vršenja utjecaja", rekla je ministrica za žene i obitelj Lisa Paus nakon redovite sjednice kabineta.

Ona je rekla kako sloboda izražavanja mišljenja u ovom slučaju ima svoje granice te naglasila kako se ne radi samo o zaštiti žena, nego i nerođenog djeteta.

"Ova mjera je i u korist zaštite života u nastajanju koju pruža savjetovanje koje je potpuno otvoreno što se tiče rezultata", rekla je Paus.

Pročitajte i ovo Razgovori u Vladi - 1 U Banskim dvorima Završeni razgovori s kandidatima za šefa DORH-a: "Imam više znanja nego svi pojedinačno"

Predviđeni nacrt zakona predviđa novčane kazne od 5000 eura za osobe koje ženama koje odlaze u savjetovališta ili ustanove koje obavljaju pobačaje sprječavaju dolazak ili na bilo koji način pokušavaju izvršiti pritisak na njih.

Obiteljska savjetovališta u Njemačkoj već godinama svjedoče o radikalnim protivnicima pobačaja koji stoje ispred određenih ustanova i natpisima s vjerskim motivima i glasnim molitvama pokušavaju utjecati na žene koje odlaze na savjetovanje, ali i na zaposlene u savjetovalištima ili klinikama koje obavljaju pobačaje.

Protivnici pobačaja organizirani u pokretu "40 dana za život", koji svoje korijene vuče u SAD-u, posebice su aktivni u vrijeme Korizme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene