Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tenzije između Amerike i Kine

Špijunski balon? Američki državni tajnik otkazao put u Peking

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američki obavještajni izvori inzistiraju na tome da je balon oboren u subotu, kineska vojska koristila za špijuniranje.

U subotu je u Sjedinjenim Američkim Državama oboren balon za koji američki obavještajci vjeruju da Kina koristi za špijunažu, piše BBC.

Neimenovani dužnosnici rekli su za Washington Post kako vjeruju da se takvi baloni koriste za prikupljanje obavještajnih podataka na strateški važnim teritorijima, uključujući Japan, Indiju, Tajvan i FIlipine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEOČEKIVANA SITUACIJA Kina izrazila žaljenje zbog "civilnog" balona koji je zalutao iznad SAD-a

Iz Kine nema potvrdnih informacija

Kineski dužnosnici negiraju da koriste takve balone za nadzor.

Dužnosnik je rekao Washington Postu da američka obavještajna zajednica vjeruje da su neki od balona poletjeli s Hainana, otoka na jugu Kine, gdje je smještana i pomorska vojna baza.

Pozivajući se na neimenovanog visokog dužnosnika Bidenove administracije, CBS je potvrdio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je balon dio "programa zračnog nadzora koji vodi Narodna oslobodilačka vojska iz Hainana".

SAD je u ponedjeljak brifirao 40 savezničkih zemalja o navodnoj špijunaži, potvrdio je visoki dužnosnik Bidenove administracije CBS-u.

Na tom je brifingu zamjenica državnog tajnika Wendy Sherman također otkrila da je jedan balon putovao oko cijelog planeta 2019., pa tako i iznad Havaja i Floride.

Prošlog tjedna Pentagon je objavio da je drugi kineski špijunski balon primijećen iznad Kostarike i Venezuele.

Pročitajte i ovo Pentagon Obaviješten i Biden VIDEO Pogledajte sumnjivi leteći objekt zbog kojeg je Pentagon na nogama: "Nemojte ga obarati!"

Državni tajnik Blinken otkazao put u Peking

Otkriće navodnog špijunskog balona prouzročilo je diplomatske tenzije između SAD-a i Kine.

Američki državni tajnik Antony Blinken otkazao je put u Peking. On se trebao s kineskim kolegom sastati samo nekoliko dana nakon što je balon primijećen.

"Ovo je neprihvatljiv, ali i neodgovoran postupak", rekao je.

Američki obrambeni dužnosnici ranije su kazali da su tri navodna kineska špijunska balona letjela iznad zemlje za vrijeme Trumpova mandata.

Balon je prošao Aljasku i Kanadu prije nego što se pojavio u američkoj državi Montani, gdje je smješten dio američkog nuklearnog arsenala.

Američka mornarica u ponedjeljak je objavila fotografije ostataka srušenog balona.

Vjeruje se da je bio visok 60 metara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene