Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka taokinja Kayla Mueller žrtvovala se za druge djevojke.


Amerikanka Kayla Mueller bila je humanitarna djelatnica u bolnici u sirijskom Aleppu kada ju je u kolovozu prošle godine otela Islamska država, a umrla je šest mjeseci kasnije - navodno je ubijena tijekom zračnog napada jordanskih snaga.

No, detalji njezinog zatočeništva izlaze na vidjelo ovih dana i to od djevojaka, Jazidkinja, koje su bile u zarobljeništvu zajedno s Kaylom. Jedna od njih, 14-godišnjakinja, ispričala je kako se Amerikanka žrtvovala za njih.

Naime, kada su ona i sestra pronašle način za bijeg u listopadu prošle godine, Kayla je odbila poći s njima jer se bojala da bi im društvo zapadnjakinje samo otežavalo kretanje jer bi privlačile pozornost. Kada su dvije djevojčice pripadnice Jazida stigle do Iraka, odnosno dok su Amerikanci dobili obavijest o Kayli, ona je premještena na drugu lokaciju, tako su bar iz američke vojske objasnili njezinim roditeljima.

Vezani članci Slika nije dostupna Žive ih spalili - džihadisti pogubili 30 civila, među njima najmanje dvoje djece Slika nije dostupna Ispovijest dezertera - Pobjegao sam kada su me tražili da ubijem taoca i silujem 13 žena

ŽIVOT POD OKOM ISLAMISTA Posjetio jednu od najopasnijih zemalja svijeta

Djevojke su kazale i kako se Kayla cijelo vrijeme ponašala zaštitnički prema njima pokušavajući spriječiti zlostavljanje Abu Sayyafa i drugih islamista. Abu Sayyaf je bio otmičar nesretne Amerikanke koja je u njegovoj kući boravila s još četiri jazidske tinejžerice.

U pismu koje je navodno uspjela dati francuskim taocima, novinarima koji su oslobođeni, Kayla je napisala: 'Neću dozvoliti da me slome. Neću popustiti koliko god trebalo.'

U pismu je također pisalo da je na sigurnoj lokaciji, da je neozlijeđena te da je tretiraju gotovo s poštovanjem i ljubaznošću.

Ipak, kasnije su američki obavještajci kazali obitelji da je zajedno s četiri djevojke koje su bile s njom u kući Abu Sayyafa Kayla bila seksualno zlostavljana te da je bila seksualna robinja samoproglašenog vođe Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija, piše News.com.au.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook