Njemačka policija, ilustracija (Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL)
Njemačka policija, ilustracija (Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL) Foto: Uli Deck/DPA/PIXSELL

U rujnu je bilo manje pripadnika islamističke scene pod prismotrom nego što je to bilo u ožujku, podaci su njemačke vlade. No upozorava se na opasnost mogućih povratnika iz Sirije.


Njemačka policija bilježi pad broja militantnih islamista u Njemačkoj, ali istodobno upozorava na opasnost od mogućih povratnika iz Sirije, priopćila je u srijedu njemačka vlada.

Vezani članci Policija ispred džamije u Njemačkoj, ilustracija U Njemačkoj razotkrivena krajnje desna skupina koja je planirala napasti džamije: ''To je zastrašujuće'' Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP) Bild: "Njemačka zabranila izvoz oružja u Tursku"

"Prema podacima policije, krajem rujna 688 pripadnika islamističke scene zbog opasnosti izvođenja napada nalazi se pod prismotrom, što je osjetno manje nego još u ožujku ove godine, kada je praćeno 748 islamista", proizlazi iz odgovora ministarstva unutarnjih poslova na upit Zastupničkog kluba stranke Zeleni.

Unatoč smanjenju broja potencijalno opasnih islamista, vlasti smatraju da nema razloga za smanjenje sigurnosnih mjera i broja službenika koje prate ovu scenu, posebice ako se uzme u obzir aktualni razvoj događaja na sjeveru Sirije, gdje je nakon napada Turske na kurdski teritorij zabilježen bijeg uhićenih pripadnika terorističke Islamske države.

Među 688 potencijalno opasnih islamista, za njih 108 se pretpostavlja da su boravili u borbama u Siriji.

Unutarnjopolitička glasnogovornica Zastupničkog kluba Zelenih Irene Mihalic smatra kako smanjenje broja potencijalno opasnih islamista ne bi trebao biti povod za smanjenje sigurnosnih mjera.

"Bilo bi opasno kada bi se njemačka vlada dala zavarati smanjenjem broja potencijalno opasnih islamista", rekla je Mihalic za agenciju dpa. Ona je dodala kako postoji velika opasnost od nekontroliranog povratka boraca IS-a u Europu.