Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stroga pravila

ŽIVOT POD OKOM ISLAMISTA Posjetio jednu od najopasnijih zemalja svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Dnevnik Nove TV o stanju u Siriji i o teroru kojeg sije samoproglašena Islamska država govorio je fotoreporter Zoran Marinović.

Kako izgleda život u mjestu gdje vijore crne zastave samoprozvane Islamske Države razgovarali smo sa Zoranom Marinovićem, hrvatskim fotoreporterom koji posljednjih 15 godina snima u raznim zemljama diljem svijeta. U ožujku se vratio iz Sirije, jedne od trenutačno najopasnijih zemalja svijeta. U toj je zemlji poginulo najviše njegovih kolega.

Pročitajte i ovo Zoran Marinović na sjeveru Sirije Dio njih i na Interpolovom tjeralicama Hrvatski fotograf obišao sirijske kampove u kojima su strani islamisti: "U Sarajevo odletjela skupina od 25 džihadista" Zoran Marinović (Foto: Dnevnik.hr) Zoran Marinović Suradnik Nove TV u Raqqi: ''Prije samo godinu dana činilo se nemoguće da ćemo biti ovdje''

'Smrt Tomislav Salopeka na tako jedan brutalan način zaista je u svakom čovjeku koji je to mogao vidjeti izazvala jednu totalnu tugu i definitivno šok što se to desilo', kazao je Zoran Marinović koji je posjetio Siriju i u Damasku razgovarao s ljudima koji dolaze s područja koje kontrolira samoproglašena Islamska Država.

Velika izložba fotoreportera Zorana Marinovića

'Meni je posebno upečatljiv ostao trenutak jedne žene koja je rekla zapravo da je ISIL još najbolji od svih. Oni uzimaju samo glave. Ali, jedino što je zakon neupitan i svatko tko se ne pridržava njihovih vrlo strogih šerijatskih pravila, će to platiti glavom. Ili će platiti, recimo, pušači prstima. Onome koga uhvate da puši, odsijeku ruku', kazao je fotoreporter Marinović.

S nikim od članova takozvane Islamske države nije se susreo jer je u Siriju došao na strani režima, pa je prelazak opasan.

'Mi smo dolazili na njihovu prvu liniju, na jakom njihovom uporištu. Odlazak na ISIL-ovu stranu nosio bi jedan ogroman rizik sa vrlo upitnim završetkom kako bi sve to prošlo', napominje.

Džihadistima su, kaže, uvijek bili važniji Europljani, jer im je cilj širenje straha i destabilizacije.

'Ako samo jedan Europljanin, ili bijelac ili Amerikanac nastrada to će prenijeti svi mediji svijeta. To će biti naslovnica svih novina ili svih televizijskih kuća, ali ako nastrada neko kurdsko selo, to nitko zapravo neće prenijeti, to će biti samo statistički dio nekih izvješća', kazao je.

Marinović upozorava da jednog trenutka kad u Siriji prestane rat, strani borci koji su se otišli tamo boriti, vratit će se svojim kućama, a onda bi taj radikalizam mogao još jače zakucati i na vrata Europe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene