Obavijesti Pretražite Navigacija
simbolična gesta

Vučić vodstvu hrvatske zajednice uputio čestitku i dar: "Ovo je prvi put, to je poruka"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku i dar vodstvu hrvatske zajednice u povodu Božića i Nove godine, što je čelnica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić ocijenila kao potvrdu novih odnosa suradnje srbijanske vlasti i hrvatske manjine.

Dar i čestitke vodstvu zajednice u ime predsjednika države uručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Pročitajte i ovo Napeto na Kosovu - 2 Sedmi dan krize Održani prosvjedi na Kosovu, Kurti poručio: "Oni ne odražavaju volju naroda nego su direktiva iz Beograda" Sastanak u Bruxellesu Neuspješni pregovori Srbija i Kosovo posve oprečno o obliku zajednica srpskih općina: "Danas smo došli do zida"

„Ovo je prvi put da su predstavnici Hrvata u Srbiji dobili osobnu čestitku i dar od predsjednika države za katolički Božić i Novu godinu. To je poruka nastavka dobre suradnje tijela vlasti Republike Srbije i hrvatske nacionalne manjine koja u njoj živi i djeluje“, priopćio je tim povodom HNV.

Ta gesta, dodaje se, simbolično predstavlja uznapredovale odnose koji su u protekloj godini bitno osnaženi te su Hrvati u Republici Srbiji postali vidljiviji i zapaženiji na ljestvici državnih interesa i prioriteta.

Predsjednica HNV-a je u izjavi hrvatskim medijima navela kako je protekla godina bila teška, ali da je vodstvo Hrvata u Srbiji zadovoljno njezinim ishodima.

„Napravljen je veliki pomak u odnosima s predstavnicima vlasti u Srbiji, a istodobno uspjeli smo ih učvrstiti i unaprijediti s vodstvom matične domovine“, rekla je Jasna Vojnić.

Kada je u pitanju suradnja s Hrvatskom, osnažena je potpora zajednici u Srbiji, u prvom redu financijskom pomoći za projektiranje „Hrvatske kuće“ te njezinu izgradnju u 2021., a važna je stvar što je hrvatska vlada preuzela na sebe kadrovsko snaženje naše zajednice, istaknula je među ostalim Vojnić.

„Ništa manja nisu postignuća u suradnji sa srbijanskom stranom: otkupljen je i stavljen funkciju dio rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, a dobiven je i prvi službeni prostor u Beogradu koji će biti središte Hrvata u glavnom gradu Srbije“, navela je.

U postignuća tijekom 2020. ona ubraja osnivanje dvije fondacije, dobivanje prostora za rad mjesne hrvatske udruge u Monoštoru od Subotičke biskupije, otvaranje prvih hrvatskih jaslica u Subotici, prevođenje 24 udžbenika za hrvatsku nastavu u osnovnoj, te njihovo osiguravanje za srednje škole.

Osim što je do napretka došlo zahvaljujući poboljšanju u odnosima dviju država, predsjednica HNV-a drži da je napredak postignut jer je hrvatska zajednica imala pripremljene dobre projekte, kao i to što su njihove inicijative nailazile na „otvorena vrata“ jedne i druge vlade.

Vodstvo hrvatske manjine u postignuća ubraja i početak uključivanja predstavnika zajednice u zastupnička i državna tijela Srbije.

Dva su člana Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini imenovana na visoke dužnosti u Autonomnoj pokrajini Vojvodine, i još će njih sedmero biti uključeno u radna tijela Novoga Sada, gdje je kao i u cijeloj državi na vlasti Srpska napredna stranka (SNS).

Najavljeno je da će uprava glavnog grada Vojvodine zaposliti jednu osobu u Zakladi „Spomen dom bana Josipa Jelačića“, kao i da će početi obnova njegove rodne kuće u Petrovaradinu, te crkve sv. Jurja gdje je najpoznatiji hrvatski ban kršten.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene