Obavijesti Video Pretražite Navigacija
želi bolje odnose

Vučić prisegnuo za drugi mandat, u govoru spomenuo i Hrvatsku: "Imamo više financija i snage nego prije..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak je započeo drugi mandat na čelu države i rekao da Beograd treba poboljšati odnose sa Zagrebom i Sarajevom, a međunarodnu zajednicu zamolio da razumije poziciju Srbije i da joj se ne obraća licemjerno u pogledu poštivanja međunardnog prava.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić 3. travnja pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora s 58,59 posto glasova, što mu je omogućilo drugi uzastopni petogodišnji mandat šefa države.

Prisegnuvši pred zastupnicima u parlamentu, Vučić je rekao da budućoj srbijanskoj vlasti Europska unija ne smije biti "sintagma i poštapalica, već opredjeljenje".

Govoreći o odnosima u regiji, naglasio je da treba poboljšati odnose Beograda sa Zagrebom i Sarajevom. "Vrata Beograda bit će uvijek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom i Sarajevom, ali ćemo uvijek štititi interese međunarodnog javnog prava, poštivanje Daytonskog sporazuma, poštivanja ustava i integriteta BiH", istaknuo je Vučić.

Dodao je da će Srbija inzistirati da se Dayton ne može mijenjati bez suglasnosti svih triju konstitutivnih naroda i da će Beograd "uvijek biti uz Republiku Srpsku".

Vučić je istaknuo da će Srbija "čuvati svoju vojnu neutralnost", unatoč tome što su oko nje "ili zemlje NATO-a ili zemlje i teritoriji u kojima se nalazi NATO" među kojima je Srbija "kao mali otok".

Dodao je da Srbija nikoga ne napada i ne ugrožava, niti to kani činiti, ali i da se nitko neće olako usuditi krenuti na Srbiju.

"Želimo samo imati pravo čuvati svoje granice, svoju zemlju, svoje vojnike, štititi svoje nebo. Danas imamo financija i više snage nego ranije i danas nikome Srbija ne bi bila lak plijen, kao što smo bili lak plijen 1999.", rekao je Vučić, aludirajući na četvoromjesečne zračne udare zemalja NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koju su tada činile Srbija i Crna Gora, kako bi zaustavila represija srbijanskih snaga nad etničkim Albancima na Kosovu.

Pitanje Kosova

U kontekstu Ukrajine i Kosova, Vučić je zamolio zapadne zemalje da razumiju poziciju Srbije i da joj se ne obraćaju licemjerno, imajući u vidu što Srbija doživljava kroz odnos većine zapadnih zemalja prema problemu Kosova, čiju neovosnost Beograd ne priznaje.

Vezano uz ukrajinsku krizu, pitanje Kosova bit će za Srbiju "još istaknutije i teže za rješavanje, što god kaže bilo tko sa Zapada", rekao je Vučić podsjetivši na izjavu ruskog predsjednika Vladimir Putina o Kosovu kao presedanu.

Putin je u travnju u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guteressom rekao da su separatističke Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale neovisne "na temelju presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o neovisnosti Kosova.

Vučić je ocijenio da se "svijet pred našim očima dramatično mijenja" i da je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić DOČEKAO POZIV Vučić razgovarao s Putinom, pohvalio se dogovorom oko opskrbe plinom

Ocijenio je da je Rusija "željela prekid zapadne meke moće i širenje NATO-a", Kina nije željela nedodirljivost Zapada bez utjecaja drugih, a Zapad je želeo očuvati vlastite interese.

"Napadom na Ukrajinu je pogaženo javno pravo, ali je to činjeno i desetinama puta do sada, a ključni protagonisti su nerijetko bile i zapadne sile. Mi ovdje to na najbolji način možemo potvrditi", rekao je Vučić podsjetivši da je NATO bombardirao Srbiju bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a, a da pritom Srbija "nije okupirala nijednu drugu državu".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković optužnica protiv hrvatskih pilota Plenković komentirao susret s Vučićem: "To je za Hrvatsku neprihvatljivo. Taj potez je korak unatrag u našim odnosima"

Rekao je da je ponosan na Srbiju danas koja se ponaša sukladno principima međunarodnog javnog prava.

"U Srbiji nema ni protuzapadanog ni rusofobnog ponašanja. I Shakespeare, Dostojevski, Goethe i Hemingway su dobrodošli u Srbiju i možemo biti na to ponosni", izjavio Vučić.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene