Obavijesti Video Pretražite Navigacija
putin ne mora brinuti?

Njemački stručnjak: "Ukrajina je na putu da izgubi rat. Sad je ključno..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Njemački politolog i vojni stručnjak Karlo Masala prokomentirao je tijek rata u Ukrajini i prognozirao ruski uspjeh.

Karlo Masala, njemački politolog i vojni stručnjak, ističe da Ukrajini nedostaje teškog naoružanja i da Rusi sve više fokusiraju trupe na manjim frontovima. "Time ostvaruju brojčanu prednost", smatra Masala. O uspješnoj strategiji svjedoči činjenica da se svakodnevno front pomiče prema zapadu.

Prema viđenju vojnog stručnjaka Masale, ruski predsjednik Vladimir Putin ne mora brinuti jer se čini da nastavkom rata Putin više dobiva  nego što gubi. "Njemu dobro ide. Zato nema nikakve motivacije da se upusti u pregovore, osim možda povlačenja barem dijela zapadnih sankcija", kazao je Masala.

Drugi njemački politolog Herfrid Minkler također smatra da je Ukrajina na putu da izgubi rat. "Sada je ključno politički se pobrinuti za to da otpor Ukrajinaca u prvih devedeset dana ovog rata ne bude uzaludan", napominje Minkler.

Nakon što je vladala izvjesna euforija da bi Ukrajina mogla dobiti rat ili čak protjerati Ruse iz cijele Ukrajine, Minkler tvrdi da je trenutačno stanje za Ukrajinu jako teško, piše Deutsche Welle.

Pročitajte i ovo Gazprom rafinerija u Rusiji nove sankcije EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte: "Time se reže golemi izvor financiranja njihovog ratnog stroja"

Pročitajte i ovo Ivana Petrović sumnja u dogovor Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Orbanova izjava nije bezopasna. Osim ruske nafte u paketu su i sankcije nekim osobama, među kojima je i patrijarh Kiril"

Minkler smatra da će mirovni pregovori vjerojatno ići prema tome da će Ukrajina izgubiti cijeli Donbas, možda i još veći teritorij. "Zapad mora podržati Ukrajinu tako da ne bude samo ostatak države zapadno od Dnjipra", kazao je Minkler.

"Ako Putinu prođe aneksijska politika na velikom teritoriju, to će biti globalna pouka", rekao je politolog. Popuštanje Putinu moglo bi voditi eri osvajačkih ratova širom svijeta, zaključio je.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene