Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOČEKAO POZIV

Vučić razgovarao s Putinom, pohvalio se dogovorom oko opskrbe plinom

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Rusije Vladimir Putin u nedjelju su telefonski razgovarali. Vučić se pohvalio da će Srbija "imati jako povoljnu cijenu plina".

Jedna od tema telefonskog razgovora Aleksandra Vučića i Vladimira Putina bila je i cijena plina - hoće li Srbija i dalje plaćati plin po tzv. naftnoj formuli, koja je povoljnija ili će računanje biti mješovito, što znači da uključuje i tržišnu cijenu.

Prema trenutnom dogovoru, koji je dogovoren prošle godine, a ističe za tri dana, Srbija plaća cijenu čak nekoliko puta ispod tržišne cijene, 260 dolara za 1000 kubika, dok je tržišna cijena veća od 1000 dolara.

"Imali smo vrlo dobar razgovor jutros Putin i ja. Glavne elemente smo dogovorili koji su povoljni po Republiku Srbiju. Ono što smo dogovorili je da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mjesec dana, što mislim da nam izuzetno odgovara. Drugo, platforma i formula će ostati ista", pohvalio se Vučić, piše Nova.rs.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković optužnica protiv hrvatskih pilota Plenković komentirao susret s Vučićem: "To je za Hrvatsku neprihvatljivo. Taj potez je korak unatrag u našim odnosima"

U ovisnosti od dodatnih razgovora s Gazpromom, moći će reći točnu cijenu. "Ako sada izračunamo to je triput manje, a zimi će biti deset puta manje nego što će plaćati Europa", rekao je Vučić.

"Putin mi je objasnio, iz njegovog ugla, kako se stvari odvijaju na terenu. Rekao mi je da postoji ponuđeni ugovor, sporazum, koji je na stolu u Moskvi, Kijevu i drugim centrima Zapada. Nadam se da će se mir uspostaviti i to je ono za što se Srbija zalaže", naglasio je Vučić te dodao da mu je Putin rekao da ga može nazvati bilo kada.

"Održan je telefonski razgovor predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dogovoreno je, između ostalog, da Rusija nastavi neometane isporuke prirodnog plina Srbiji", navodi se u priopćenju iz Moskve, prenosi Tass.

Putin je inače poznat po tome da ne koristi mobilne uređaje, a čak su mu i službeni razgovori unutar Rusije posebno šifrirani.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene