Premijer Andrej Plenković nalazi se u Švicarskoj na Svjetskom ekonomskom forumu. Komentirao je susret s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.


Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković sudjeluje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švicarskoj.

U srijedu se susreo i s srpskim predsjednikom Aleksandom Vučićem. "Hrvati misle da imaju pravo određivati vam što da kažete i radite", izjavio je Vučić. Što je još Vučić rekao o susretu pročitajte >>OVDJE.

Premijer se dotaknuo njihovog susreta. "Iskazao sam nezadovoljstvo s informacijom da postoji optužnica protiv hrvatskih pilota. Ukazali smo da je taj zakon kojim Srbija širi svoju jurisdikciju na teritoriju drugih država nama neprihvatljiv i da je taj potez za Hrvatsku sigurno signal koraka unatrag u našim odnosima, a ne unaprijed. A sve to u svijetu svih naših napora koje radimo i za normalizaciju odnosa za unaprijeđenje gospodarske suradnje, jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji i položaja srpske manjine u Hrvatskoj. Politika koju mi vodimo već šest godina je politika suradnje, pomirbe, istine, odgovaranja za ratne zločine, ali ovakav potez s obzirom na tu nadležnost koju je Srbija sama sebi dala za Hrvatsku je neprihvatljiv", komentirao je.

Važni susreti

Podsjetimo, u utorak se sastao s glavnim tajnikom OECD-a te s premijerima Crne Gore, Gruzije i Lihtenštajna. Plenković je kazao novinarima da je Svjetski ekonomski forum u Davosu "prigoda da svi zajedno analiziramo svijet u bitno izmijenjenim okolnostima".

Aleksandar Vučić Vučić o susretu s Plenkovićem: "Hrvati misle da imaju pravo određivati što da govorimo i radimo"

Andrej Plenković i Christine Lagarde Plenković na neformalnom sastanku svjetskih gospodarskih lidera, sastao se i s predsjednicom Europske središnje banke

Sastao se s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, premijerom Lihtenštajna Danielom Rischom i s gruzijskim premijerom Iraklijem Garibašvilijem, a razgovarali su o bilateralnim odnosima, gospodarskoj i energetskoj suradnji te o sigurnosnim temama. S gruzijskim kolegom Plenković je, kako je kazao novinarima, razgovarao i o "dinamici reakcija" na gruzijsko podnošenje zahtjeva za članstvom u EU-u.

Razgovarao je i s predsjednicom Europske središnje banke (ECB) Christinom Lagarde.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju