Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ahmadinejad: Ni Izrael ni SAD se neće usuditi napasti Iran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni Izrael ni Sjedinjene Države neće se usuditi napasti Islamsku Republiku kojoj zamjeraju razvoj nuklearnog programa, rekao je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad za španjolski list El Mundo.

Ahmadinejad je u intervjuu komentirao tajni plan prema kojem bi Izrael iransku tvornicu za obogaćivanje urana u Natanzu napao taktičkim nuklearnim oružjem, a druga postrojenja konvencionalnim oružjem, kako je to 7. siječnja pisao britanski Sunday Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ahmadinedžad nakon novih sankcija EU-a 'Nuklearne pregovore nastavljamo samo pod određenim uvjetima' Slika nije dostupna Francuska 'potvrdno' odgovorila Uran za iranski istraživački reaktor će obogaćivati Moskva

"Izrael dobro poznaje moć iranskog naroda. Ne vjerujem da će se ikada usuditi napasti nas, niti oni, a niti njihove gazde. Neće učiniti takvu glupost", povjerio je Ahmadinejad španjolskome dnevniku tijekom posjeta Nikaragvi.

Vrijeme je da velike sile promijene svoju percepciju međunarodne politike i politike na Bliskom istoku gdje je, primjerice, u Iraku sukob između šijita i sunita posljedica američke i britanske intervencije, drži Ahmadinejad.

"Saddam je bio diktator kojim su upravljali Britanci i Amerikanci... Kada je napao irački i iranski narod, pljeskali su mu", rekao je Ahmadinejad o iračko-iranskom ratu (1980-1988.) u kojem su neke zapadne zemlje potajno naoružavale Irak kako bi spriječile širenje duha islamske revolucije tadašnjeg iranskoga vođe, ajatolaha Ruholaha Homeinija.

Konzervativni iranski predsjednik, koji ne priznaje izraelsku državu i naziva je američkom marionetom na Bliskom istoku, prošle je godine pozvao na "brisanje Izraela sa zemljopisne karte", a za El Mundo je ponovo progovorio o holokaustu i njegovim posljedicama po Palestince.

"Svi na Bliskom istoku mrze cionistički režim. To je nametnuti,
diktatorski, totalitarni režim u regiji"..., te ako je holokaust i
postojao kakva je u tome krivnja palestinskog naroda. Jer pod izgovorom holokausta (Izrael) već šest desetljeća nameće režim palestinskome narodu.

Ahmadinejad je povukao i paralelu između nuklearnog programa Izraela koji ne surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju i Irana, za koji je kazao da poštuje važeće norme, ali je unatoč tomu pod pritiskom SAD-a i Britanije.

U Nikaragvi se predsjednik Irana sastao s kolegom Danielom Ortegom, američkim neprijateljem iz doba Hladnoga rata, a prije toga je posjetio Venezuelu koju vodi osvjedočeni američki suparnik Hugo Chavez.

Ahmadinejadu je to već drugi posjet Latinskoj Americi u kojoj sve više država bira lijeve opcije a također teži osloboditi se utjecaja SAD-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene