Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas u Bagdadu da se njegovim povijesnim posjetom Iraku okreće "nova stranica" u bilateralnim odnosima dviju zemalja koje su 1980-ih vodile žestoki osmogodišnji rat koji je pokosio milijun ljudi.


"Ovo je nova stranica u povijesti dviju zemalja. Ugodno smo razgovarali u bratskom i konstruktivnom ozračju", kazao je Ahmadinedžad na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s iračkim kolegom Jalalom Talabanijem u Bagdadu.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Iran u svemir poslao štakora, dvije kornjače i šaku crva Slika nije dostupna Ahmadinedžad tvrdi da je 'obična osoba'

Kako je istaknuo iranski predsjednik, "razvijen, snažan i ujedinjen Irak svima je u interesu".

"Slično gledamo na stvari i obje strane su odlučne u nakani da jačaju svoju političku, gospodarsku i kulturnu suradnju", dodao je.

Irački predsjednik Talabani zahvalio je Ahmadinedžadu na posjetu, rekavši da je to "povijesni posjet i poruka iračkom i iranskom narodu kako su veze između dviju zemalja dobre".

U razgovoru koji je španjolski dnevnik El Pais objavio u nedjelju iranski predsjednik ocijenio je da su borbe koje se u Iraku vode protiv američkog "zavojevača" normalna stvar.

U tom intervjuu koji je dao uoči važnog posjeta Bagdadu, Ahmadinedžad je vješto izbjegao odgovoriti na pitanje o američkim optužbama prema kojima Iran šalje oružje i eksplozivne naprave iračkim borcima koji se bore protiv Amerikanaca.

"Sjedinjene Države puno pričaju, napose u zemljama gdje nemaju uspjeha. Normalno je da se narod bori protiv zavojevača. SAD je okupator i oni to znaju", rekao je Ahmadinedžad.

"Problem SAD-a je što ne razumije kulturu te regije. Misli da se svi problemi daju riješiti topovskom paljbom", dodao je.

Odgovarajući na pitanje o mogućem preventivnom vojnom napadu SAD-a i Izraela na Iran, Ahmadinedžad je ustvrdio da "nema te sile na svijetu koja bi napala Iran. Nas je 70 milijuna ujedinjenih Iranaca".