Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ahmadinedžad: Počinje nova era u iransko-iračkim vezama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas u Bagdadu da se njegovim povijesnim posjetom Iraku okreće "nova stranica" u bilateralnim odnosima dviju zemalja koje su 1980-ih vodile žestoki osmogodišnji rat koji je pokosio milijun ljudi.

"Ovo je nova stranica u povijesti dviju zemalja. Ugodno smo razgovarali u bratskom i konstruktivnom ozračju", kazao je Ahmadinedžad na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s iračkim kolegom Jalalom Talabanijem u Bagdadu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svaki početak je težak VIDEO: Iran u svemir poslao štakora, dvije kornjače i šaku crva Slika nije dostupna 'Ne mrzim zapad' Ahmadinedžad tvrdi da je 'obična osoba'

Kako je istaknuo iranski predsjednik, "razvijen, snažan i ujedinjen Irak svima je u interesu".

"Slično gledamo na stvari i obje strane su odlučne u nakani da jačaju svoju političku, gospodarsku i kulturnu suradnju", dodao je.

Irački predsjednik Talabani zahvalio je Ahmadinedžadu na posjetu, rekavši da je to "povijesni posjet i poruka iračkom i iranskom narodu kako su veze između dviju zemalja dobre".

U razgovoru koji je španjolski dnevnik El Pais objavio u nedjelju iranski predsjednik ocijenio je da su borbe koje se u Iraku vode protiv američkog "zavojevača" normalna stvar.

U tom intervjuu koji je dao uoči važnog posjeta Bagdadu, Ahmadinedžad je vješto izbjegao odgovoriti na pitanje o američkim optužbama prema kojima Iran šalje oružje i eksplozivne naprave iračkim borcima koji se bore protiv Amerikanaca.

"Sjedinjene Države puno pričaju, napose u zemljama gdje nemaju uspjeha. Normalno je da se narod bori protiv zavojevača. SAD je okupator i oni to znaju", rekao je Ahmadinedžad.

"Problem SAD-a je što ne razumije kulturu te regije. Misli da se svi problemi daju riješiti topovskom paljbom", dodao je.

Odgovarajući na pitanje o mogućem preventivnom vojnom napadu SAD-a i Izraela na Iran, Ahmadinedžad je ustvrdio da "nema te sile na svijetu koja bi napala Iran. Nas je 70 milijuna ujedinjenih Iranaca".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene