Njemačka policija izvršila je pretrese na desetak lokacija u pokrajinama Baden-Württembergu i Bavarskoj u okviru istrage tzv. afere dizel u kojoj su proizvođači automobila varali na emisijama ispušnih plinova.

Galerija


Oko 160 policajaca i više od 30 djelatnika njemačkog Državnog odvjetništva upalo je u srijedu ujutro u upravu Porschea u okviru istrage protiv dva direktora i jednog bivšeg zaposlenika koje se povezuje s manipulacijama vrijednostima ispušnih plinova u dizelskim vozilima.

"Među trojicom je optuženih jedan član izvršnog odbora i jedan stariji menadžer. Treći optuženik više ne radi u Porscheu", priopćili su iz ureda državnog tužiteljstva u Stuttgartu, javlja AFP, a prenosi TheLocal.de

Iz Porschea su potvrdili policijsku akciju te su poručili da će u potpunosti surađivati u istrazi. Naveli su i da se pretresi odvijaju u uredima tvrtke u Stutgarttu te u uredima Audija u Ingolstadtu.

"Audi AG i Porsche AG u potpunosti surađuju s istražnim tijelima", izjavio je glasnogovornik Porschea.

U okviru afere dizel racije su već provedene u Mercedesu, Daimleru i Volkswagenu. Prošlog tjedna smijenjen je i predsjednik uprave VW-a, ujedno i bivši direktor Porschea  Matthias Mueller.

Vezani članci Jennifer Lopez (Foto: Instagram) Zaljubljeni zaručnik jako se isprsio: Jennifer Lopez za 50. rođendan dobila poklon dostojan dive! Jurio autocestom 250 kilometara na sat (Screenshot: MUP) Policija objavila snimku: Porscheom jurio čak 250 km/h, za kaznu iskeširao dvije tisuće kuna

VW je priznao da varao na podacima o emisiji štetnih plinova njihovih automobila s dizelskim motorima kako bi prošli probne testove. Navelu su kako je 11 milijuna automobila širom svijeta opremljeno softverom dizajniranim za da prikazuju lažne podatke.

Njemački savezni upravni sud donio je u veljači odluku da gradovi mogu zabraniti dizelske automobile koji zagađuju okoliš. Presuda ne znači da će se zabrana provoditi niti je definiran način, već samo da ju pokrajine i gradovi imaju pravo uvesti u cilju sprječavanja zagađenja. Za sada su se na zabranu odlučili Düsseldorf i Stuttgart.