Donald Trump, predsjednik SAD-a (Foto: AFP)
Donald Trump, predsjednik SAD-a (Foto: AFP) Foto: Afp

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa planira uskoro definirati seksualni identitet prema spolnim organima koje osoba ima pri rođenju, izvijestio je New York Times u nedjelju. To bi moglo lišiti transrodne osobe mogućnosti da budu službeno priznate kao takve.


Američko ministarstvo zdravstva predlaže, u internom dokumentu do kojeg je list došao, utvrđivanje pravne definicije spolnog identiteta.

Vezani članci Donald Trump, Joe Biden Biden i Trump sukobili se u odvojenoj "debati" oko odgovora na koronakrizu: "Ja sam predsjednik, ne mogu biti zatvoren u podrumu" Donald Trump, Joe Biden Ništa od debate, umjesto toga Biden i Trump večeras se "sučeljavaju" na odvojenim televizijskim nastupima

"Spol određuje status pojedinca kao muško ili žensko, prema nepromjenjivim biološkim osobinama koje se mogu identificirati po rođenju ili prije njega", piše ministarstvo u prijedlogu definicije, prenosi New York Times.

"Spol koji je naveden u rodnom listu osobe mora predstavljati definitivan dokaz spola osobe, osim ako ga ne pobiju pouzdani genetski dokazi ", dodaje se u tekstu.

Od dolaska u Bijelu kuću u siječnju 2017. Donald Trump je promijenio nekoliko mjera zaštite transrodnih osoba i zajednice LGBT osoba. (Hina)