Obavijesti Video Pretražite Navigacija

26 Nobelovaca poziva Kinu da povede dijalog s Dalaj lamom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset šest dobitnika Nobelove nagrade pozvalo je kineske vlasti, na prijedlog Nobelovca Elieja Wiesela, da prestanu nasilno gušiti prosvjede u Tibetu i da povedu dijalog s Dalaj lamom, piše u priopćenju koje je objavljeno u Sjedinjenim Državama.

"Žalimo što se kineska vlada žestoko obračunava s prosvjednicima u Tibetu i osuđujemo taj čin" i "pozivamo kineske vlasti da budu suzdržane prema mirnim i nenaoružanim prosvjednicima", pišu potpisnici, među kojima Južnoafrikanac John Maxwell Coetzee, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2003., Nigerijac Wole Soyinka (književnost 1986.) i nekoliko dobitnika, napose za medicinu, fiziku, kemiju i ekonomiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nobelova nagrada za mir Dalaj lama pozvao na 'stoljeće dijaloga' Slika nije dostupna SAD pozdravlja najavu Kine o otvaranju dijaloga s Dalaj lamom

"Prosvjedujemo protiv neutemeljene kampanje koju vodi kineska vlada protiv njegove Svetosti Dalaj lame, našeg kolaureata Nobelove nagrade". Potonji, "protivno višekratnim optužbama kineskih vlasti, ne želi da se Tibet odcijepi od Kine, već želi kulturnu i vjersku autonomiju", dodaju.

26 potpisnika apela organiziranog na incijativu Eliea Wiesela, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1986. i dugogodišnjeg prijatelja Dalaj lame koji je i sam 1989. dobio Nobelovu nagradu za mir "pozivaju kinesku vladu da čim prije nastavi pregovore s predstavnikom Dalaj lame radi pronalaženja mirnog obostrano korisnog rješenja".

Kineske vlasti optužuju Dalaj lamu da stoji iza nasilja koje je izbilo nakon prosvjeda 10. ožujka u Lhasi, rekavši da želi sabotirati Olimpijske igre.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene