Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tibetanski duhovni viđa Dalaj lama ponovio je u Kopenhagenu da ne želi neovisnost Tibeta, izrazivši čuđenje zbog optužaba Pekinga koji upozorava na njegovu ‘separatističku djelatnost’.


Ne želimo neovisnost. Te sam riječi ponovio tisuću puta i mislim da cijeli svijet to zna. No unatoč tomu, kineska nas vlada uvijek optužuje da se želimo odcijepiti’, rekao je novinarima Dalaj lama drugog dana posjeta Danskoj. ‘Što da se radi’, zapitao se, izrazivši žaljenje što ga ‘kineski prosvjedi prate kamo god pođe’.

Dalaj lama je u petak stigao u trodnevni posjet Danskoj, u okviru europske turneje tijekom koje će posjetiti i Island i Francusku. Rekao je da je ‘iznimno počašćen’ što je u petak bio gost danskog premijera Larsa Loekkea Rasmussena u njegovoj službenoj rezidenciji, ali su dvojica čelnika izjavila da je posjet ‘neslužben i nepolitički’. ‘Moj posjet nije politički, već je duhovne i odgojne naravi’, istaknuo je u subotu, dodavši da se sastao i s ministrom vanjskih poslova Perom Stigom Moellerom.

Vezani članci Slika nije dostupna Dalaj lama: Nitko nema pravo "ušutkavati" prosvjednike Slika nije dostupna Tibetski redovnici prosvjeduju pred stranim novinarima

Peking je oštro osudio taj susret ocijenivši da nanosi veliku štetu kinesko-danskim vezama. Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 1989. doputovao je u Dansku na poziv humanitarne organizacije Tibet Charity. Nakon susreta s budističkim vjernicima, Dalaj lama se u subotu treba sastati s članovima odbora za vanjsku politiku i za vanjska pitanja danskog parlamenta.

(Hina)