Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši poljski premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa uputio je pismo predsjedniku Europskog nogometnog saveza Michelu Platiniju u kojem ga moli da podupre poljsko-ukrajinsku kandidaturu za dobivanje Europskog nogometnog prvenstva 2012., pišu poljski mediji.


U svom pismu Platiniju Walesa ističe da bi "pobjeda poljsko-ukrajinske kandidature bila jasan signal priznanja i uvažavanja promjena koje su se u istočnoj Europi dogodile u posljednjih petnaestak godina, te da bi odabir Poljske i Ukrajine bio čin koji UEFA ne bi požalila".

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatskoj niti jedan glas, Poljska i Ukrajina domaćini Eura 2012. Slika nije dostupna EURO 2012: Hrvatsko - mađarska kandidatura

Walesa naglašava da su i Poljska i Ukrajina u ovom trenutku dovoljno snažne zemlje da iznesu teret organizacije festivala europskog nogometa, ali se i izravno obraća Platiniju da se prisjeti njegova gostovanja s momčadi Juventusa u poljskom Gdanjsku 1983. u vrijeme žestokih političkih previranja u toj zemlji.

"U Gdanjsku i Poljskoj te 1983. još uvijek je čvrsto vladao komunizam, a stadion je tada bio okružen policajcima naoružanim do zuba. Zahvaljujući upravo Poljacima i pokretu Solidarnost 'željezna zavjesa' komunizma više ne postoji, a Europa je ujedinjena", tvrdi Walesa u pismu Platiniju.

Odluka o domaćinu EURA 2012 bit će donesena u srijedu u Cardiffu.