Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Blanka Vlašić vodeća po broju skokova preko dva metra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U četvrtak nas čeka još jedno izdanje Grand Prix mitinga u Zagrebu, popularnog "Hanžeka. Prema najavama organizatora, bit će to najjače izdanje zagrabačkog mitinga do sada, dolazak je najavila svjetska rekorderka u kladivu, te brojni europski, svjetski i olimpijski prvaci.

Kad su u pitanju nastupi naših predstavnika na "Hanžeku" najviše se očekuje od hrvatske rekorderke u skoku u vis Blanke Vlašić (22), koje je vodeća svjetska visašica ove sezone kad se pogleda broj skokova preko dva metra. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U igri za "jack pot" ostale samo Vlašić i Jelimo Slika nije dostupna Blanka Vlašić i dalje nepobjediva

Suparnice će joj biti Šveđanka Kajsa Bergqvist, europska prvakinja Belgijanka Tia Hellebaut i Bugarka Venelina Veneva, koja je bila srebrna na EP u Goeteborgu. Blanka je ove godine čak 12 puta preskočila dva metra (6 puta na otvorenom, 6 puta u dvorani). 

Na drugom mjestu po broju skokova preko dva metra u 2006. nalazi se Kajsa Bergqvist sa 10 skokova (7 na otvorenom, 3 u dvorani). Bergqvist ujedno drži ovosezonske rekorde na otvorenom (2.05) i u dvorani (2.08). 

Venelina Veneva ove sezone ima četiri skoka preko dva metra, dok europska prvakinja Tia Hellebaut ima tri, a svjetska dvoranska prvakinja Ruskinja Jelena Slesarenko tek dva skoka preko 200cm.

Ako se pogledaju rezultati visašica u posljednje četiri godine, samo je Jelena Slesarenko imala 12 skokova preko dva metra u jednoj sezoni. Godine 2004. Slesarenko je preko dva metra išla 9 puta na otvorenom i 3 puta u dvorani. Kajsa Bergqvist je 2003. 11 puta išla preko 200cm (3 puta na otvorenom, 8 puta u dvorani). 

Prošle godine najviše skokova preko dva metra imala je Kajsa Bergqvist - sedam (sve na otvorenom). Blanku, uz nastup na Hanžeku, očekuju još dva mitinga, u Berlinu 3. rujna (Zlatna liga) te na atletskom finalu sezone u Stuttgartu (9. i 10. rujna). 

"Svi mi koji smo uz Blanku, uključujući i sponzore, doista smo ponosni na to što je ona ove sezone ostvarila. Osvojila je srebro na dvoranskom SP u Moskvi, postavila je hrvatski rekord u dvorani (2.05) te je čak 12 puta išla preko dva metra. Također, mora se reći da je Blanka jedna od rijetkih visašica koja je od siječnja konstantno prisutna na natjecanjima, te je unatoč tome uspjela sačuvati formu tijekom cijele sezone", izjavio je njen otac i trener Joško Vlašić. 

Jedino za čim Joško žali je nastup na mitingu u Ateni 3. srpnja, dva dana nakon što je Blanka u mađarskom Salgotarjanu izjednačila hrvatski rekord (2.03).

"Blanka je u Ateni nastupila iako je bila bolesna. Tada je sa 1.94 osvojila drugo mjesto, no bio je to njen najlošiji skok sezone. Trebali smo otkazati nastup u Ateni i pričekati da se potpuno oporavi. Vjerujem da bi tada njeni rezultati u ostatku sezone, uključujući i EP, bili još bolji", rekao je Joško, te dodao: 

"Blanka uvijek s posebnom motivacijom nastupa na zagrebačkom mitingu, pa se nadam dobrom rezultatu. Možda do kraja sezone još koji puta skoči preko dva metra". 

Neprikosnovena kraljica kad je pitanju broj skokova preko dva metra je svjetska rekorderka Bugarka Stefka Kostadinova, koja je u karijeri više od sto puta išla preko 200cm. 

Kostadinova je svjetski rekord od 209cm postavila 1987. u Rimu i to je jedan od najdugovječnijih rekorda u svijetu atletike. Te 1987. ona je čak 17 puta išla preko dva metra. Godine 1992. je to uspjela u 15 navrata, a 1986. godine 13 puta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene